Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 300845 | Landschappelijk element

Geleide zilverlinden rond Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
Met uitzondering van de straatzijde is de Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën volledig omringd met een leibomenrij van zilverlindes. Voor deze toepassing werd de cultuurvariëteit ‘Brabant’ gebruikt omdat deze zich goed laat leiden.


ID: 132701 | Landschappelijk element

Leilindenrij als schermbeplanting

Korrestraat 16 (Herzele)
Op traditionele wijze is een bomenrij van zes leibomen aangeplant langs de straat. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de leilinden er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd.


ID: 300896 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Leugenstraat 6 (Herzele)
Op het kruispunt van een landweg met de toegangsweg tot een hoeve staat een wegkruis dat vergezeld wordt van twee Hollandse lindes. De bomen zijn op traditionele wijze gekandelaard.


ID: 131153 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde Pardassenhoek

Pardassenhoek (Herzele)
Langs de Pardassenhoek bij een kruispunt met een veldweg staat een gekandelaarde kapellinde. Het betreft hier de, voor de regio, zeldzame kleinbladige linde of winterlinde.


ID: 9031 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Populierestraat 3 (Herzele)
Boerenhuis met linden aan de straatkant. Dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 300801 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Provincieweg 430 (Herzele)
De twee gekandelaarde welkomstlindes of wachters flankeren de erftoegang. Deze bomen bevinden zich bij een in verval zijnde kapel en het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131144 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Provincieweg 88 (Herzele)
De zomereik werd als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog. De dorpsboom bij de gemeenteschool heeft een stamomtrek van 236 centimeter.


ID: 9011 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 300393 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom bij kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Een opgaande es met een gevorkte stam staat op het kadastrale perceel van het kerkhof maar net buiten de betonplatenafsluiting. Deze mooi en evenwichtig ontwikkelde boom markeert de hoek van een kadastrale grens.