Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 132236 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs weg

Viséweg (Voeren)
De houtkant is aangeplant op het talud van de Viséweg en bestaat uit hakhout en opgaande bomen. Het hakhout omvat eenstijlige meidoorn, olm, gewone es en zomereik. De opgaande bomen bestaan uit zomereik. Er is een natuurlijke verrijking van gewone vlier, gewone hazelaar, gewone kardinaalsmuts en boswilg.


ID: 132401 | Landschappelijk element

Geschoren meidoorn als afsluitingshaag

Viséweg 16 (Voeren)
De meidoornhaag is aangeplant op de perceelsgrens aan straatzijde. De geschoren haag sluit de tuin bij het burgerhuis af.


ID: 132295 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen weilanden. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van zomereik, bosrank, eenstijlige meidoorn, iep, sleedoorn en lork. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132297 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Noorbeek

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud langs de Noorbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es en zwarte els, gewone hazelaar, zomereik, eenstijlige meidoorn en sleedoorn. De houtkant vormt een eenheid met de beek en werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de waterloop. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132299 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof zwarte els

Vitschen (Voeren)
Het hakhout van zwarte els bevindt zich langs de oever van de Noorbeek. Het hakhout vormt een eenheid met de beek en werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de waterloop. Een andere functie van het hakhout was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132332 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De houtkant langs een weg staat op een talud aan de voet van Voerenberg, ter hoogte van de overgang naar de Noorvallei. De houtkant bestaat uit verschillende soorten. Onder andere eenstijlige meidoorn, sleedoorn, hakhout van gewone hazelaar, roos en knotbomen van gewone es komen in de gemengde houtkant voor.


ID: 131906 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Vogelsang (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs een halfverharde weg en bestaat uit meidoorn en knotbomen van schietwilg.


ID: 131723 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vrijthof (Voeren)
De houtkant staat op een talud langs de weg Vrijthof. Het wegtracé is vanaf de Poppkaart duidelijk aangegeven. De gemengde houtkant vrijwaart het talud van de holle weg van erosie. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 131724 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde op erf

Vrijthof 2 (Voeren)
De opgaande zomerlinde is aangeplant op een erf. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (bijvoorbeeld theebereiding) en houtproductie (brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De boom is aangeplant als schermbeplanting (zonne- of wind- en regenscherm). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Poppkaart aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 132160 | Landschappelijk element

Knotesdoorn als hoekboom

Vrouwenbos (Voeren)
De geknotte esdoorn staat in de kadastrale hoek van een weiland dat ten noorden van de weg 'Vrouwenbos' ligt, die naar het gelijknamige bos loopt. De boom met knothoogte 3 m heeft een stamomtrek van 336 cm.