Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 89959 | Bouwkundig element

Linnaeuspoort

J.Van Gijsellaan (Wemmel)
De Linnaeuspoort, toegang tot de Plantentuin van Meise, ligt op grondgebied Wemmel, in het meest zuidelijke punt van het domein en dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het betreft monumentale, geringde, pijlers van blauwe hardsteen op een hoge sokkel en bekroond door een geprofileerd kapiteel.


ID: 89976 | Bouwkundig element

Clubhuis Cercle Sportif Saint-Michel

Steenweg op Brussel 395 (Wemmel)
Het langgerekte volume van het clubhuis, naar ontwerp van Adrien Blomme, is geconcipieerd als een voor anker liggend schip, oorspronkelijk toegang door hekwerk met korte paardenkastanjedreef, ingetekend op het kadaster in 1934.


ID: 32947 | Bouwkundig element

Hoeve

Artoisstraat 1 (Wervik)
Hoeve naar verluidt in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw en niet beschadigd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, gegroepeerd rondom een begrint erf, met siertuin aan straatzijde. Oprit gemarkeerd door witgekalkte, vierkante hekpijlers met gietijzeren hek. Paardenstal onder mank zadeldak ten zuidwesten, en afgezonderde tabaksast uit de jaren 1930 ten noorden van het boerenhuis.


ID: 32951 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersch

Beselarestraat 161 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, waarop mooi perspectief vanaf de A 19; teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32805 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Busbekestraat 5 (Wervik)
Hoeve met losse bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, grosso modo L-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met esdoorn en kleine vaalt, gelegen in straatbocht.


ID: 32960 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Geluwemolenstraat 10, 10A (Wervik)
Hoog gelegen wederopbouwhoeve ten zuidoosten van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen Geluwemolen.


ID: 32820 | Bouwkundig element

Kasteelhof

Geluwesesteenweg 156 (Wervik)
Dieperin gelegen hoevetje te midden van weiland afgezoomd met bomen; aan de straat: doornhaag, bakstenen hekpijlers en wegkapelletje. Vijfzijdige, bakstenen Mariakapel onder ingesnoerd tentdak (leien) met ijzeren kruisbekroning; deels beglaasde kapeldeur met tralies. Losse, bakstenen hoevebestanddelen van één bouwlaag onder pannen (mechanische) zadeldaken, gegroepeerd rondom een begraasd erf met vaalt. Afgezonderde ast/bakhuis ten noorden.


ID: 32946 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Geluwesesteenweg 189 (Wervik)
Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een erf. Ten noorden van het erf, toegangspoort. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje met centraal Marianisje.


ID: 32823 | Bouwkundig element

Herenhuis

Geluwestraat 95 (Wervik)
Herenhuis midden tuin aan straatzijde afgezet met hek tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 32967 | Bouwkundig element

Tabakshoeve Op de Becque en Mariakapel

Kapellestraat 16, Schoolstraat (Wervik)
Voormalige tabakshoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw en hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom het erf, waaronder dwarsschuur in kern opklimmend tot 1718. Ten noordoosten, palend aan de Schoolstraat, bakstenen Mariakapelletje met jaarsteen 1927 en arduinen gedenksteen.