Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 130846 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst in voormalige pastorietuin

Brusselsesteenweg 44 (Meise)
De huidige bestemming van de voormalige pastorie is gemeentehuis. De op stam gezette hulst staat in de publiek toegankelijke achtertuin. De hulst heeft een stamomtrek van 217 cm (2007) wat voor deze soort uitzonderlijk is.


ID: 308065 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Heirbaan, Strooistraat (Meise)
Het kruispunt van de Strooistraat met de Heirbaan wordt gemarkeerd door een opgaande Winterlinde met boomkapel.


ID: 308067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag en topiary van taxus rond kerkhof

Oppemkerkstraat, Pastoriestraat (Meise)
Rond het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk in het gehucht Oppem bij Wolvertem is een afsluitingshaag van taxus geplant. Twee toegangen tot het kerkportaal zijn geflankeerd door telkens twee bolvormig geschoren taxustopiary.


ID: 40181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Oppemkerkstraat 1 (Meise)
Georiënteerde, gotische zaalkerk uit de 16de en 17de eeuw met geïntegreerde westtoren, omgeven door een kerkhof en gelegen op een hoogte. Het inmiddels aan noordzijde uitgebreide kerkhof heeft een nagenoeg halfcirkelvormige plattegrond die is afgezet met een taxushaag. Het gravenbestand dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. De toegangen, de ene in de as van het kerkportaal, de andere in de zuidwestelijke hoek, zijn geflankeerd door topiary.


ID: 305473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dokterswoning met ommuurde tuin

Stationsstraat 61 (Meise)
Neoclassicistische dokterswoning met ommuurde achterliggende tuin, kadastraal geregistreerd in 1879 als 'nouvelle construction' in eigendom van 'Henricus Aloysius Josephus Van Cauwelaert-Lavaux, docktoor'.


ID: 132138 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef Kasteel ter Camere

Brusselsesteenweg, Kalverhagestraat (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg tot aan de Kalverhagestraat is aangelegd met opgaande bruine beuken. Halverwege is de dreef onderbroken voor de aanleg van een spoorweg. De dreef is de lommerrijke toegangsweg tot het Hof Ter Camere.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 132134 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat, Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een beukendreef aangelegd op een verhoogd drevenperceel met drainagegrachten. Het is een ontginningsdreef die werd aangelegd in functie van de exploitatie van het Geerbos.


ID: 132135 | Landschappelijk element

Hooghoutperceel van beuk bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een hooghoutperceel met opgaande beuken, aangelegd op een bosperceel met rabatten. Parallel loopt een beukendreef in functie van de exploitatie van het Geerbos.