Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 132217 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als erfafsluiting

Waterval 10 (Voeren)
De scheerhaag van meidoorn sluit de voorzijde van het erf van de hoeve met losse bestanddelen af. De afsluitingshaag is een beeldbepalend object.


ID: 132398 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als veekering

Withuisstraat (Voeren)
De geschoren veekeringshaag staat op de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard. Zowel aan de Withuisstraat als aan een veldweg wordt het begraasde perceel afgesloten met een weerhaag.


ID: 132397 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als afsluitingshaag

Withuisstraat 80 (Voeren)
De geschoren haag van eenstijlige meidoorn is aan straatzijde aangeplant als erfafsluiting, en doet tevens dienst als veekering.


ID: 47576 | Bouwkundig element

Hoeve Sassenhout

Sassenhout 81 (Vorselaar)
Langgestrekte hoeve van circa 1800, ingeplant op omhaagd terrein met boomgaard ten noorden.


ID: 88406 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 88437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 88533 | Bouwkundig element

Wegkruis met kruisbomen

Neerstraat (Waasmunster)
Wegkruis, ingeplant op een met breuksteen laag ommuurd en deels verhard rechthoekig hoekperceel, tevens afgezoomd met haag en gemarkeerd door een lindeboom en meidoorn die de goede en kwade moordenaar zouden verbeelden.


ID: 88538 | Bouwkundig element

Villa Vogelzang met tuin

Nijverheidslaan 76 (Waasmunster)
Villa Vogelzang werd in 1913-1914 opgericht als buitenverblijf. De villa werd enigszins aangepast en uitgebreid door de Gentse architect Charles Hoge, mogelijk bijgestaan door zijn zoon Gerald. De in landschappelijke stijl aangelegde villatuin verwijst naar het oorspronkelijke heidelandschap met bebossing.


ID: 88581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)
Pastorie uit 1877, gelegen binnen een grote beboomde, deels ommuurde en deels omhaagde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk. Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum. Bewaarde plannen van 1876 voor de neogotische pastorie, evenals de kerk toegeschreven aan ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent.


ID: 88600 | Bouwkundig element

Kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Sombeke met lindeboom

Veldstraat (Waasmunster)
Kleine pijlerkapel onder een linde in een straatbocht. In 1950 gebouwd door vrouwenbond; naar verluidt in 2005 herbouwd.