Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 27830 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met mechanische maalderij

Aatse Heerweg 2, 2A (Maarkedal)
Woning met voormalige mechanische maalderij, in de jaren 1920 opgericht naast de bijbehorende maar nu verdwenen Bossenaremolen. Sober bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen met de links aanpalende maalderij onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 28048 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Arthur Odevaertstraat 15 (Maarkedal)
Vroegere standplaats van een houten korenwindmolen op teerlingen, vernield in 1914 door de Duitse invallers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 vervangen door een mechanische korenmaalderij. Zijdelings aan de straat palend rechthoekig landelijk industrieel gebouw; baksteenbouw van twee verdiepingen onder schilddak van 1916, nadien achterwaarts uitgebreid.


ID: 27832 | Bouwkundig element

Herenhoeve en stokerij

Berkenstraat 11, 11A-C (Maarkedal)
Aanleg rondom onregelmatige vierhoekige binnenplaats voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw door vergroting van bestaande hoeve; in de tweede helft van de 19de eeuw geëvolueerd tot huidige volledig gesloten aanleg door vergroting van huis.


ID: 27833 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Berkenstraat 39-41 (Maarkedal)
Hoeve naar verluidt voorheen met smidse en tevens voormalige herberg. In U-vorm aaneensluitende gebouwen grotendeels teruggaand tot het tweede kwart van de 19de eeuw, doch wellicht deels oudere kern in woning. Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de straat in linker hoek van voortuin, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27917 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Borgtstraat 10 (Maarkedal)
Dorpswoning uit 1870 naar verluidt voorheen met tonnenmakerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen schilddak met symmetrische aanleg gebouwd in U-vorm achter de Maarkebeek.


ID: 27916 | Bouwkundig element

Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

Borgtstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve naast de rechtse oever van de Maarkebeek met aan het vroeger molenaarshuis gehechte watermolen Ter Borgt, naar de gelijknamige heerlijkheid. Goed bewaard en fraai watermolenlandschap. Voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 17de of 18de eeuw.


ID: 27873 | Bouwkundig element

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.


ID: 27842 | Bouwkundig element

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.


ID: 28050 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bosterijststraat 2 (Maarkedal)
Gesloten bakstenen hoeve, overhoeks ingeplant ten opzichte van de straat. Voorheen kleinere hoeve waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, later vergroot en uitgebreid tot huidige complex onder aansluitende bedaking rondom onregelmatig vierhoekig erf, merendeels met gras begroeid en met mestvaalt..