2943 resultaten
ID: 16818 | Bouwkundig element
Sporkijnstraat 2 (Veurne)
Eclectisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1903 door middel van muurankers, naar ontwerp van architect Jules Soete. Bakstenen lijstgevel, met hoger opgetrokken onpare traveeën met getrapt dakvenster, en een neogotische gevelordonnantie met zogenaamde Brugse traveeën. Links, laag koetshuis onder zadeldak, gemarkeerd door zogenaamde Brugse traveeën verhoogd met getrapt dakvenster tussen kantelen. Rechts, bakstenen tuinmuurtje geleed door middel van overkragende rondboogjes onder gekanteelde borstwering.
ID: 16940 | Bouwkundig element
St.-Bertinusstraat 11 (Veurne)
Klein arbeidershuis, aan dezelfde rooilijn als overige bebouwing gelegen. Enkelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand, uit de 19de eeuw.
ID: 201060 | Bouwkundig element
Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.
ID: 17098 | Bouwkundig element
Zwaantje 2 (Veurne)
Semigesloten hoeve gelegen aan het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met laag ommuurde vaalt; boerenhuis ten oosten. Erftoegang met hek, ten noorden. Gesloten karakter verkregen door 19de-eeuwse muur ten noorden, tussen rechts aan boerenhuis palend schuurtje en dwarsschuur op noordelijke erfzijde. Straatzijde: begraasd pleintje met elektriciteitspaal voor het boerenhuis.
ID: 201057 | Bouwkundig element
Zwarte Nonnenstraat 19 (Veurne)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1839 in opdracht van de heer Caerel Cornille op de plaats waar voordien twee kleinere woningen stonden.
ID: 16908 | Bouwkundig element
Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.
ID: 16912 | Bouwkundig element
Zwarte Nonnenstraat 39 (Veurne)
Hoekhuis bij driesprong met Panne- en Witte Kanunnikenstraat; ommuurde tuin uitziend op Sint-Walburgapark en laatst genoemde straat.
ID: 16865 | Bouwkundig element
Zwarte Nonnenstraat 8 (Veurne)
Classicistisch herenhuis met twee jongere zijvleugels gegroepeerd rondom gekasseide rechthoekige binnenkoer met muur en gietijzeren hek aan straatzijde. Ommuurde achtertuin.
ID: 134143 | Landschappelijk element
Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.
ID: 70364 | Bouwkundig element
Bolwerkstraat 25 (Vilvoorde)
Meisjeskostschool met onderkomen in een negentiende-eeuws pand, op het kadaster geregistreerd in 1872 en aansluitende turnzaal naar ontwerp van Victor Horta, op het kadaster geregistreerd in 1905.