Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 300489 | Landschappelijk geheel

Heuvel van het Banhoutbos

Deerlijk (Deerlijk), Heestert, Zwevegem (Zwevegem)
Dit gebied omvat de boskern van het Banhoutbos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-interfluvium met omgevend open akkerareaal. De boskern op de heuveltop wordt ingenomen door een dominant en beeldbepalend kasteelpark met aan de rand verschillende dreven. Vanop de restheuvel zijn er vergezichten naar de verstedelijkte Leievallei en naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk.


ID: 86247 | Bouwkundig element

Hof Het Oosterlinckbos

Amerlinckweg 28 (Deerlijk)
Hoeve, gelegen op het einde van de straat. De hoeve was afhankelijk van de heerlijkheid "te Schruyters". Weergegeven op de kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid (1778). Losse verankerde, gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met verhoogde linkertraveeën. Stalvleugel met centrale poort, heden garage. Voormalig wagenhuis rechts. Ten westen bakhuisje.


ID: 86248 | Bouwkundig element

Hof de Roeling

Beekstraat (Deerlijk)
19de-eeuws hoevetje bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf afgezet door bakstenen muurtje en pijlers.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86274 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed Ten Bruyele

Desselgemstraat 44 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen historische hoeve "Goed Ten Bruyele", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, die op haar beurt afhing van de Sint-Pietersabdij te Gent. Weergegeven op het landboek van Deerlijk (1747) opgemaakt door C. Steur.


ID: 86282 | Bouwkundig element

Hof Cleijn Gheweerevelt

Gaaistraat 10 (Deerlijk)
Recente naam gebaseerd op een historisch perceel gelegen ten noorden van de hoeve. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling. Heden, behouden opstelling met in het noorden boerenhuis, in het oosten schuur en in het westen stalvleugel. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 86283 | Bouwkundig element

Hoeve Hof De Gaai

Gaaistraat 12 (Deerlijk)
Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Losse verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen muur. Ten zuidwesten boomgaard. Boerenhuis, stalvleugel en schuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86280 | Bouwkundig element

Hoeve Veymerschhof

Gaaistraat 4 (Deerlijk)
Naam verwijzend naar de rijke (vette) weilanden waarin de hoeve staat. Als grote omwalde hoeve weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nu, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf. Lange zuidoostelijke erfoprit.


ID: 86285 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

Gaversstraat 104 (Deerlijk)
Historische hoeve "Oud Ridderhof" (recente naamgeving). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling. U-vormig gegroepeerd en bestaande uit vermoedelijk voormalig woonhuis, stalvleugel, schuur en bakhuisje. Nu met alleen resterend noordelijk georiënteerd boerenhuis van vier ongelijke traveeën en verbouwde stalvleugel. Voorts verscheidene grote recente loodsen. Deels gekasseide erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Deels onderkelderd woonhuis gedateerd "1732". Ten zuidoosten, kleine veldkapel.


ID: 86284 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Goed te Gavers

Gaversstraat 59 (Deerlijk)
Hoeve, waarvan de recente naamgeving verwijst naar de nabijheid van de Gavers. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen, maar in 1901 afgebroken en heropgebouwd met L-vormige opstelling, in opdracht van Astère Vercruysse. Het bakhuisje wordt bewaard. In 1930 wordt het woonhuis uitgebreid. Bakstenen boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type met geïncorporeerde stalvleugel rechts. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement op grijsgeschilderde plint.