Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 32919 | Bouwkundig element

Slachthuis

Speiestraat 48 (Wervik)
Voormalig slachthuis met directeurswoning - een tijdlang gemeentehuis - en achterliggende binnenplaats waar nutsgebouwen, toegankelijk via bakstenen hekpijlers links; nu benut als tekenschool.


ID: 32921 | Bouwkundig element

Herenhuis met voortuintje

Speiestraat 94 (Wervik)
Rechttegenover Toekomststraat, herenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met voortuintje tussen twee haakse lage zijvleugels en aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning. Met schijnvoegen gecementeerde, beschilderde lijstgevel doorbroken door midden- én deurrisaliet met rondbogige muuropeningen uitlopend op overkragend tuitgeveltje.


ID: 134018 | Landschappelijk element

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.


ID: 41233 | Bouwkundig element

Kasteel de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Kasteel met middeleeuwse donjon, 16de-eeuwse uitbreiding en 17de-eeuwse en 19de-eeuwse aanpassingen, nauw verbonden met de geschiedenis van de gemeente.


ID: 301605 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Waterburcht ontstaan en gegroeid rond een heerlijke versterking met donjon of woontoren, gelegen aan de rand van een beboomd park (circa 60 hectare) met vijvers, gazons, dreven, wandelpaden, een geometrische tuin en een minder formeel landschappelijk park, van elkaar gescheiden door de Grote Nete.


ID: 84867 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Achttien augustuslaan (Wetteren)
Begraafplaats opgedeeld in vier ruime parken, met elkaar verbonden via slingerende paden afgezoomd met haag en bomenrij. Zogenaamd parkkerkhof naar ontwerp van architect Eugeen De Witte en geopend op 2 november 1951. Achterin gelegen en voorafgegaan door toegangsdreef met herdenkingsmonument voor gedeporteerden aangehouden op 18 augustus 1944. IJzeren toegangshek met hekpijlers van natuursteenblokken. Vierkant grafmakershuisje gedateerd 1950.


ID: 85140 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 59 (Wetteren)
Hoeve met achterin gelegen boerenwoning en rechts in L-vorm aanleunende bedrijfsgebouwen die het voorerf gedeeltelijk omsluiten. Voorheen vrijstaand huis teruggaand op een minstens van in de eerste helft van de 19de eeuw bestaande woning. Breed ijzeren toegangshek aan betonnen pijlers tegenover de woning.


ID: 84884 | Bouwkundig element

Kasteel met park Cooppalfabriek

Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.


ID: 84893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dompelhoekstraat 7 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf met gekasseide paden, aan de straat afgesloten met ijzeren hek tussen versierde witgeschilderde hekpijlers met arduinen sokkel en dekplaat. Huidige hoevegebouwen volgens het kadasterarchief in 1900 op de plaats van ouder huis gebouwd.


ID: 85179 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorpsstraat 60 (Wetteren)
Vrijstaande achterin gelegen pastorie uit 1862 met voortuin afgesloten door een bakstenen muur en fraai dubbel ijzeren hek aan vierkante pijlers en beboomde en deels ommuurde achtertuin. Pastorie met rechthoekig grondplan van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën.