Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 40271 | Bouwkundig element

Hoeve Slagmolenhof

Kalkovenlaan 15, Maurits Sacréstraat 58 (Merchtem)
Voormalige hoeve met boerenwoning en aanpalende stallen, ertegenover langsschuur met lager bijgebouw, in kern opklimmend tot 17de-18de eeuw.


ID: 305227 | Landschappelijk element

Gekandelaarde populier als grens- en hoekboom

Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 303999 | Bouwkundig element

Gekoppelde arbeiderswoningen

Reedijk 42-44 (Merchtem)
Tweewoonst bestaande uit arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen, in spiegelbeeldschema onder één dak, kadastraal geregistreerd in 1905.


ID: 130013 | Landschappelijk element

Haagbeuken topiary

Ten Houte 36 (Merchtem)
Aan de straatzijde van een hoevetje staat een figuursnoeiwerk van haagbeuk. Het geschoren element bestaat uit twee delen opgebouwd langs een gemeenschappelijke centrale stam. De totale hoogte is 4 meter. Het onderste deel is cilindervormig en heeft een diameter van 4 meter en is 2,5 meter hoog. Het bovenste deel is eveneens cilindervormig, doch heeft een afgeronde kop (diameter van 2,8 meter, hoogte 1,5 meter). Dit is een representatief voorbeeld van een boerentopiary zoals die vroeger frequent voorkwamen in boerentuinen.


ID: 130014 | Landschappelijk element

Geschoren haagbeuken als schermbeplanting

Ten Houte 36 (Merchtem)
Op de perceelgrens, in het verlengde van de afscheidingsmuur, staat een haagbeuk die in een verticaal vlak werd geschoren en als leiboom een schermfunctie had voor het hoevegebouw.


ID: 303041 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van linde in Appelkot

Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.


ID: 302526 | Landschappelijk element

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 40237 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Wolvertemsesteenweg (Merchtem)
Bakstenen wegkapel met pilastergevel, hek met roedeverdeling en houten luifel, gedateerd 1896 en ingeplant bij een treurwilg.