Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 27871 | Bouwkundig element

Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek en koren- en oliemolen

Ladeuze 8 (Maarkedal)
Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek, reeds vermeld in 1571 hoewel allicht reeds bestaand voor 1500. Voormalige koren- en oliemolen eertijds afhangend van het nu verdwenen nabijgelegen heerlijk kasteel van Ladeuze. Vrij groot voormalig molenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 27880 | Bouwkundig element

Herenhuis

Louise-Mariestraat 15 (Maarkedal)
Herenwoning met ruime, omringende beboomde tuin. Bakstenen dubbelhuis uit 1869 van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen zadeldak. Dienstvleugel van twee bouwlagen met stallen en bakoven op begane grond. Losstaand circa 10 jaar later bijgevoegd bakstenen koetshuis onder zadeldak. Op lichte verhevenheid van de tuin, merkwaardig rond en hoog tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit het begin van het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27948 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bijgebouwen

Maarkeweg 56 (Maarkedal)
Burgerhuis gebouwd in midden 19de eeuw met rechts in L-vorm aansluitende bijgebouwen; waarvan gedeelte aan de straat later gewijzigd tot woning. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Links korfboogvormige overzolderde poort met loodrechte aanbouw van voormalige mechanische graanmaalderij, opgericht in begin 20ste eeuw.


ID: 27901 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen

Nederholbeekstraat 165 (Maarkedal)
Ingekorte ronde bakstenen fabrieksschoorsteen van het verdwenen textielbedrijf Tissage d'Etichove.


ID: 27896 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nederholbeekstraat 47 (Maarkedal)
Gewit bakstenen burgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Bijgebouwen met pannen zadeldak waaronder groot atelier op het achtererf.


ID: 27994 | Bouwkundig element

Ter Kruissens molen

Ommegangstraat 2 (Maarkedal)
De molen Ter Kruissens is een stenen korenwindmolen en dankt haar naam aan de ligging bovenop de "Cruys bergh" of "Mons de la Cruche". Het bouwjaar van de huidige molen is onbekend. Mogelijk werd de molen kort voor 1831 heropgebouwd, wellicht ter vervanging van een houten windmolen.


ID: 27995 | Bouwkundig element

Maalderijgebouw

Ommegangstraat 4, 2A (Maarkedal)
Maalderijgebouw van mechanische maalderij Maes, opgericht in 1946-47 als graanmaalderij, naar ontwerp van architect R. Cordier van 1946, door de molenaarsfamilie Maes naast hun Ter Kruissens molen.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27905 | Bouwkundig element

Villa Thienpont

Onderbossenaarstraat 43 (Maarkedal)
Villa met voormalige brouwerij in ruime omringende tuin met ijzeren voetgangershek. Kleine pittoreske villa van twee verdiepingen met 1906 als bouwjaar. Rechts aan de straat ingeplante resten van de vrijwel gelijktijdig opgerichte brouwerij Thienpont.


ID: 28096 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarshuis en Kasteelmolen

Parkstraat 4 (Maarkedal)
L-vormige constructie tussen straat en beek van woning en aanpalende watermolen, sinds de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot het landelijk bakstenen complex met U-vormige aanleg rondom kleine afgesloten verharde binnenplaats; half omgeven door de Molenbeek. Dominant volume van nieuw molenaarshuis van 1936 en eigenlijke molenhuis aan de beek op natuurstenen onderbouw, voornamelijk uit de 18de eeuw.