Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 42175 | Bouwkundig element

Van Dalecollege

Naamsestraat 80 (Leuven)
Voormalig universiteitscollege, gesticht in 1569. De kern van het complex dateert uit het derde kwart van de 16de eeuw, met verbouwingen uit de 17de eeuw. Binnenin bleven waardevolle 18de-eeuwse interieurs bewaard.


ID: 305654 | Bouwkundig element

Stadsbegraafplaats Leuven

Nieuwe Kerkhofdreef (Leuven)
De stadsbegraafplaats van Leuven, ruim 11 ha groot, is één van de grotere historische begraafplaatsen in België. Sinds 1785 wordt op deze locatie begraven, en tot 1921 volgden meerdere uitbreidingen elkaar op. De site omvat het ‘oud kerkhof’ en de ‘annexe’ aangelegd volgens een rasterstructuur, en het meer landschappelijke ‘nieuw kerkhof’.


ID: 200177 | Bouwkundig element

Stadsschool nr. 7

Parkstraat 126, Weldadigheidsstraat 76 (Leuven)
School 7 werd in opdracht van het Leuvense stadsbestuur gebouwd tussen 1910 en 1911. Het door stadsarchitect Eugène Frische ontworpen complex omvat een directeurswoning, een klassengebouw en twee openluchtspeelplaatsen.


ID: 305663 | Bouwkundig element

Les Rosiers

Paul Van Ostaijenlaan 26 (Leuven)
Burgerhuis in half open bebouwing met art-deco- en cottage-inslag, in 1925 samen met het buurpand gebouwd in opdracht van Lodewijk-Hendrik Pinnoy-Machtens. Vermoedelijk in het late interbellum aangepast met een modernistische bow-window.


ID: 306284 | Bouwkundig element

Omheiningsmuur kasteeldomein Van Dijck

Privaatweg (Leuven)
Deze omheining, te situeren halverwege de Privaatweg, is volgens onderzoek van E. Willekens een laatste restant van het afgebroken Kasteel Van Dijck. Dit kasteel werd gebouwd in 1890 in opdracht van de directeur Edouard Remy van de stijfselfabriek te Wijgmaal, als woonst voor opeenvolgende generaties fabrieksdirecteurs.


ID: 306283 | Bouwkundig element

Ingenieursvilla's Remy

Privaatweg 4-6 (Leuven)
Het ensemble van twee villa’s in regionalistische stijl werd volgens onderzoek van E. Willekens opgetrokken naar ontwerp van architect Bloem uit 1929. De woningen zijn gebouwd in opdracht van de stijfselfabriek Remy. Ze waren bestemd voor het kaderpersoneel (ingenieurs) met een vrijgezellenstatuut. De vrijstaande woningen werden gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


ID: 306287 | Bouwkundig element

Villa Kestens

Remylaan 10 (Leuven)
Villa Kestens werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1885-1906 in opdracht van de Remyfabriek voor het kaderpersoneel. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek.


ID: 306288 | Bouwkundig element

Villa Pouillon

Remylaan 14 (Leuven)
De villa werd samen met het achterliggende koetshuis kadastraal geregistreerd in 1891 en gebouwd in opdracht van dokter Pouillon, een bedrijfsarts werkzaam bij de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. Dokter Pouillon was werkzaam in de Remyfabrieken tot aan de Eerste Wereldoorlog. De villa vormt een statig ensemble met de omringende tuin met monumentale bomen, van de weg afgesloten door bakstenen pijlers met ijzeren hekwerk, en het achter de woning gelegen koetshuis. Dit ensemble bleef bovendien gaaf bewaard, onder andere door de aanwezigheid van het originele schrijnwerk en hekwerk.


ID: 306340 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Hadrianusparochie

Sint-Hadrianusstraat 9 (Leuven)
De pastorie, horende bij de Sint-Hadrianuskerk, werd volgens het kadaster en de literatuur in 1888 opgetrokken in neogotische stijl naar een ontwerp van de architect Louis Van Arenberg, provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven. De industrieel Edouard Remy, oprichter van de Remyfabriek te Wijgmaal, voorzag in het nodige kapitaal, voor de bouw van de pastorie en de naastliggende kerk. Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal, voor de werknemers van de fabriek.


ID: 73652 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Hubertusstraat 1 (Leuven)
Neoclassicistisch ensemble met monumentale, half vrijstaande herenwoning met oudere kern, een smalle voortuin met gietijzeren hekwerk, en een eenlaags poortgebouw, eveneens met oudere kern.