2944 resultaten
ID: 85086 | Bouwkundig element
Ten Ede Dorp (Wetteren)
Voormalige gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Ten Ede, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. Het ontwerp voor de omheiningsmuur, ijzeren hek en lijkenhuisje werd goedgekeurd in 1903. Lijkenhuisje in de zuidwestelijke hoek. De hoofdas geeft uit op een open kruiskapel, aangebouwd tegen de overgebleven muren van een kapelruïne.
ID: 85095 | Bouwkundig element
Victor Van Sandelaan 16 (Wetteren)
Villa met cottage-invloeden, in 1923-1924 gebouwd naar een ontwerp van architect A. Coppe. Vrijstaande woning in mooie omringende deels beboomde tuin, afgesloten van de straat door smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met witte banden. Imposant oranjebakstenen volume op oorspronkelijk H-vormig grondplan.
ID: 85188 | Bouwkundig element
Volkershouw 40 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenwoningen met bijgebouwen op het voorerf, die volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd werden tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.
ID: 85107 | Bouwkundig element
Warandestraat 2 (Wetteren)
Wat achterin gelegen vrijstaande villa in cottagegetinte stijl met brede verharde oprit, gebouwd in 1929, aan straatzijde afgesloten door fraai ijzeren hek aan gecanneleerde ijzeren zuilen met bolornament.
ID: 85160 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 12 (Wetteren)
Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1879. Ommuurde voortuin met in de as van de voordeur een dubbel ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers.
ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.
ID: 85171 | Bouwkundig element
Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.
ID: 85199 | Bouwkundig element
Westremstraat 87 (Wetteren)
Hoeve van het semigesloten type met voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende bedrijfsgebouwen en later vernieuwde woning, teruggaand op een oudere hoeve. Erf met voortuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen voet en tussen gemetste hekpijlers.
ID: 71533 | Bouwkundig element
Bankstraat (Wevelgem)
Dreef naar de begraafplaats aangeduid door bakstenen poortdoorgang met datumsteen 1925. Bekiezeld pad afgezoomd door coniferen leidt naar dieper in gelegen kerkhof gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met hek. Omhaagde en volgens dambordpatroon aangelegde begraafplaats met centraal de typische Calvarie.
ID: 71315 | Bouwkundig element
Dadizelestraat 63 (Wevelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid als omwalde hoeve met losstaande bestanddelen op de Atlas der Buurtwegen (1845). Thans, hoeve met behouden volumes van rode verankerde baksteen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), omwalling enkel bewaard ten noordwesten.