Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 28006 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Pontstraat 2 (Maarkedal)
Dorpshuis met rechts aanpalende vroegere smidse, naast linde. Gewit bakstenen enkelhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 28013 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en maalderij Moreels

Pontstraat 64 (Maarkedal)
Bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en aanvankelijk anderhalve bouwlaag, uit begin 20ste eeuw met bijbehorende graanmaalderij van circa 1910; aangepast en verhoogd tot twee bouwlagen in midden 20ste eeuw, waarschijnlijk gelijktijdig met de vergroting van de aangebouwde maalderij. Maalderijgebouw van twee verdiepingen met industriële vensters.


ID: 27954 | Bouwkundig element

Rest van oliewatermolen Het Stampkot

Ten Dale (Maarkedal)
Aan de voet van de Boigneberg, tussen Kabuize en Ten Dale, puin van de oliewatermolen Het Stampkot, nog actief in het eerste kwart van de 20ste eeuw, op de rechter oever van de Maarkebeek.


ID: 28108 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Tenhoutestraat 19 (Maarkedal)
Voormalig molenaarshuis met verdwenen geïncorporeerde watermolen, ingeplant aan de straat nabij de Pauwelsbeek. In 1894 opgerichte korenwatermolen; stoommachine geplaatst in 1901. Vanaf 1924 watermolen niet meer in werking, sinds 1953 ingelijfd bij de woning. Hoge vierkante schoorsteen boven rechter zijpuntgevel getuigend van vroegere bedrijfsfunctie.


ID: 28039 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Weitstraat 27 (Maarkedal)
Semigesloten bakstenen hoeve met haast vierkant gekasseid erf en enige losse bestanddelen. Na gedeeltelijke afbraak circa 1865 heropgebouwde hoeve; oprichting van kleine stokerij op het achtererf in 1835. IJzeren toegangshek aan dito hekpijlers rechts. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met typische bouwkenmerken van het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 28035 | Bouwkundig element

Romp van Molen Ter Slepe

Weitstraat 4A (Maarkedal)
De Ter Slepe molen was een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler op een lage molendam. Een andere naam voor de molen was vroeger "Ten Nieuwennest". De oorspronkelijke molen, volgens kadastergegevens een houten molen, werd opgericht op het einde van de 18de eeuw en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw vervangen door de stenen molen.


ID: 28036 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg Nieuwen Nest

Weitstraat 6 (Maarkedal)
Lang aan de straat palend boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Ten noordoosten, loodrecht achter aangebouwde gewitte bakstenen dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak. Ten zuidoosten, kort L-vormig aanpalend bijgebouw met bietenkelder en bakoven.


ID: 27956 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Lummene

Wijmierstraat 31 (Maarkedal)
Achterin gelegen boerenerf bereikbaar via rechte populierendreef, walgrachten gedempt. Gewitte bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch aangepast, waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten oosten op het voorerf, laag wagenhuis uitlopend op bakoven. Ten westen, losstaande dwarsschuur van drie traveeën.


ID: 28044 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Zeelstraat 16 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in gewitte baksteenbouw. Voorerf met ijzeren toegangshek aan de straat. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vroegere bakoven geïncorporeerd in zijdelings aanbouwsel. L-vormig bedrijfsgebouw met geringe verbouwingen; omvat koeienstallen, schuur en wagenhuis.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.