2943 resultaten
ID: 31588 | Bouwkundig element
Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.
ID: 31562 | Bouwkundig element
Martin Vandewynckelstraat 5 (Vleteren)
Rijhuis met links aanleunende rode bakstenen tuinmuur met steunberen onder ezelsrug, gelegen ten zuidoosten van de kerk. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit 1859 naar ontwerp van P. N. Croquison.
ID: 31566 | Bouwkundig element
Oostvleterendorp 4, 8, 8A (Vleteren)
Midden de dorpskom, achter de huizenrij gelegen hoeve, ten westen van de kerk. Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een begrint erf; bakstenen stoepen; vaalt te midden. Ten noordoosten, schuintegenover de kerk, toegankelijk via hek; voormalig boerenhuis (nummer 8), ibidem.
ID: 201064 | Bouwkundig element
St.-Maartensstraat (Vleteren)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats met rechthoekige plattegrond kan betreden worden via een smeedijzeren hek, gevat tussen twee hardstenen pijlers. De graven staan in dubbele rijen, rug aan rug opgesteld. Tegen de noordoostelijke muur staat een calvariekruis onder een grote opgaande boom.
ID: 31612 | Bouwkundig element
Westvleterendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis, gelegen in de bocht van het Westvleterendorp. Omringend kerkhof afgezet door een bakstenen muurtje met pilasters onder ezelsrug. Laatgotische, driebeukige hallenkerk, in oorsprong een romaanse eenbeukige kruiskerk met vierzijdige kruisingstoren. De kerk werd gedeeltelijk herbouwd en gerestaureerd in de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 37740 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Voeren)
Pseudo-basilicale kruiskerk met romaanse toren uit de 12de eeuw, vroeg-gotisch schip, met buitenmuren uit een latere periode, en een neogotisch koor en transept van 1906-1907 naar ontwerp van M. Christiaens. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën met voorstaande westtoren, een transept en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Ommuurd, deels geruimd kerkhof met een lijkenhuis, selectie aan graftekens, columbaria en ereperken voor militaire slachtoffers.
ID: 37952 | Bouwkundig element
Gieveldstraat 1-3 (Voeren)
Pastorie, hoger gelegen dan het straatniveau, in een ommuurde tuin en met huidig classicistisch uitzicht van 1762.
ID: 37860 | Bouwkundig element
Hagelstein 7 (Voeren)
Hoeve met oude kern, in zijn huidige vorm daterend van 1797. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf, aan straatzijde afgesloten door een muur met korfboogvormige inrijpoort.
ID: 37840 | Bouwkundig element
Kerkstraat 1 (Voeren)
Classicistische kerk van 1728-1730 met romaanse toren uit de 12de eeuw, gelegen op een met een boomgaard beplante heuvel even ten noorden van het dorpscentrum, en omringd door het ommuurde kerkhof.
ID: 37646 | Bouwkundig element
Kinkenberg 7 (Voeren)
Voormalige hoeve en herberg, afspanning voor de postkoetsen Luik-Aken.