Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 48137 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Emiel Van Winckellaan 13 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, in 1922 gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect F. Van Severen. Voormalig woonhuis van Lodewijk Dosfel, die werd veroordeeld omdat hij in 1916 een leerstoel aan de vervlaamste universiteit van Gent aanvaard had. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 201047 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

Frans Van Schoorstraat 12 (Dendermonde)
De pastorie uit 1908-1909 werd gebouwd in neostijl naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck na de voltooiing van de nabijgelegen neogotische Sint-Egidiuskerk van 1903-1907 naar dezelfde architect. Zowel pastorie met omgevende tuin als kerk werden ingeplant op een nieuw aangelegd plein in het dorpscentrum.


ID: 48150 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Franz Courtensstraat 14 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd naar een ontwerp van 1921 van architect Ernest Van der Cruyssen. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Roodbakstenen gevel met linker zijrisaliet oplopend in een puntgevel op schouderstukken, lichtspleet in de top.


ID: 48151 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Franz Courtensstraat 18 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd voor de bestuurder van de karmelietenzusters volgens een ongesigneerd ontwerp van 1920. Bruinbakstenen gevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken met linker zijrisaliet van drie traveeën oplopend in een trapgevel met ijzeren nokbekroning.


ID: 48147 | Bouwkundig element

Hoekpand

Franz Courtensstraat 3-4 (Dendermonde)
Hoekpand in neotraditionele stijl, ontwerp uit 1925 van Frits de Mont. Roodbruine baksteenbouw, opgetrokken volgens een repeterend schema. Zes traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak in kunstleien. Zijgevel van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën en drie en twee bouwlagen, onder achtereenvolgens twee trapgevels en een lijstgevel. Bijhorend achtergelegen loods onder sheddaken langs de Kazernestraat.


ID: 48160 | Bouwkundig element

Ensemble van neotraditionele stadswoningen

Gentsesteenweg 17-21 (Dendermonde)
Ensemble van drie huizen in neotraditionele stijl, volgens ongesigneerd bouwplan van 1925 aanvankelijk ontworpen als geheel van vier woningen. Samenstel van drie enkelhuizen van twee traveeën en één bouwlaag onder een mansardedak in kunstleien en pannen, met houten kroonlijst.


ID: 48991 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café Het Schaak

Grote Markt 15 (Dendermonde)
Hoekpand in neotraditionele stijl, vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw. Acht traveeën en vier bouwlagen onder snijdende zadeldaken met drie dakkapellen. Tuit- en lijstgevel uit rode bakstenen, met gebruik van cementering voor de rechte muuropeningen en de getrapte belijning van de tuitgevel.


ID: 48999 | Bouwkundig element

Neotraditioneel burgerhuis

Grote Markt 26 (Dendermonde)
Deze woning maakte vroeger deel uit van een ensemble van drie, nummers 25-26-27, daterend van circa 1850. Ze werd volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en circa 1920-1922 heropgebouwd in neotraditionele stijl. Deze smalle woning in baksteenbouw met decoratieve accenten in witsteen.


ID: 49008 | Bouwkundig element

Herberg Den Tinnen Pot

Grote Markt 36 (Dendermonde)
Handelspand dat deel uitmaakt van het huizenblok nummers 33-38 dat na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad circa 1921-1922 heropgebouwd werd in een neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920. Het voormalige café werd heropgebouwd in neotraditionele stijl met een trapgevel aan voor- en achtergevel, dit in tegenstelling tot de andere panden die hoofdzakelijk in neobarokstijl heropgebouwd werden.


ID: 49010 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café Sint-Joris

Grote Markt 38 (Dendermonde)
Hoekhuis dat het huizenblok met nummers 33-38, dat na de totale vernieling in 1914 door de stad heropgebouwd werd in neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920, ten oosten afsluit. Om het Justitieplein te kunnen vergroten werd het aanpalende hoekhuis nummer 39 niet heropgebouwd en werd nummer 38 bijgevolg omgevormd tot een driegevelwoning. De voormalige herberg is opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met verspringende trapgevels en verwerking van Euvillesteen.