Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 554 | Bouwkundig element

Klooster en school van het Heilig Graf

Kloosterstraat 9 (Bilzen)
Bakstenen gebouw met octoganale, torenachtige uitbouw op de rechterhoek onder naaldspits.


ID: 558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius

Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.


ID: 706 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.


ID: 734 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming

Perronstraat 1A (Bilzen)
Het huidige, neogotisch gebouw dateert van 1851. Vergroot in 1910, toevoeging van zijbeuken in 1921-22, toevoeging van zijkoren in 1951.


ID: 613 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1927

Pruinveld (Bilzen)
Recente Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1927 in neogotische stijl, gebouwd op de plaats van een oudere kapel.


ID: 724 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust

St.Catarinastraat (Bilzen)
Kleine rechthoekige kapel in neogotische stijl.


ID: 687 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quintinus

Torenstraat 7 (Bilzen)
De kerk is gelegen op een hoogte, de ingang is bereikbaar via een trap. Van de neogotische zaalkerk van 1842, die in de jaren 1970 reeds bouwvallig was, rest thans slechts één travee van de zuidelijke zijbeuk.


ID: 44924 | Bouwkundig element

Rijkswachtgebouw

Kerkstraat 155 (Blankenberge)
Voormalig rijkswachtgebouw, gebouwd op een stuk grond recht tegenover het station in 1885-1887 en sindsdien nog steeds in gebruik. Roodbakstenen gebouw onder leien zadeldak, gebouwd in neogotische stijl, losstaand in kleine tuin. Getypeerd door getrapte zijgevels en middenrisaliet van de voorgevel, die geflankeerd worden door ronde pinakeltjes en in de voorgevel bekroond door een zittende leeuw.


ID: 44988 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Anselm Vernieuwe

Rogierlaan 7 (Blankenberge)
Bel-etagewoning van 1893, mogelijk naar ontwerp van Anselm Vernieuwe (Blankenberge). Nu hotel/ restaurant "Ecu de la France". Rode baksteenbouw; gebruik van natuursteen voor de sierelementen en banden; gebruik van arduin voor het souterrain.


ID: 45079 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskerk

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
De kerk wordt circa 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan. Een kerkrekening uit 1578-1579 vermeldt dat het gebouw grotendeels verwoest was door een brand, nadien hersteld. In 1889 wordt beslist om een nieuwe, grotere kerk in neogotische stijl te bouwen omheen de bestaande kerk. Er gebeuren ingrijpende veranderingen in het oorspronkelijke grondplan, waardoor een nieuw architectonisch concept ontstaat. Er is nog een gedeelte van de kerkhofmuur bewaard.