Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8036 resultaten


ID: 135146 | Landschappelijk geheel

IJzervallei tussen Roesbrugge-Haringe en Elzendamme en de vallei van de Poperingevaart

Beveren, Hoogstade, Stavele (Alveringem), Roesbrugge-Haringe (Poperinge), Oostvleteren, Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied wordt gestructureerd door de valleien van de Ijzer en de Poperingevaart. De Ijzer kent stroomopwaarts van Elzendamme een natuurlijk meanderend verloop in een diep ingesneden vallei. Door hun lage ligging zijn de aangrenzende gronden bij deze waterlopen zeer vochtig en kunnen ze bijna enkel als grasland gebruikt worden. Deze graslanden zijn door overstromingen, door hun historisch permanente karakter en door het hooilandbeheer floristisch en (avi)faunistisch zeer waardevol. De hoeves zich buiten de vallei, soms vlakbij de rand, en zijn omgeven door akkerland op deze drogere gronden. De kerken van Westvleteren, Beveren, Roesbrugge-Haringe en Stavele (in mindere mate) bevinden zich net boven de valleirand. Elzendamme zelf was dankzij haar gunstige ligging bij de samenvloeiing van Ijzer en Poperingevaart tijdens de middeleeuwen en later een bloeiende nederzetting.


ID: 16123 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 1 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw (circa 1680 volgens bewoners). Boerenhuis met oude kern, te oordelen naar de scherpe dakhelling en muurvlechtingen in de zijgevels van opkamer.


ID: 16111 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bampoelstraat 1 (Alveringem)
Mogelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen midden de vlakte; T-vormige opstelling van hoevegebouwen rondom verhard erf; moestuin achter het huis.


ID: 16112 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bampoelstraat 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse opstelling van boerenwoning, stallen, wagenhuis en schuren rondom quasi ingesloten, grotendeels gekasseid erf, bereikbaar via het zuiden. Boerenhuis van circa zes traveeën en oorspronkelijk een, thans anderhalve bouwlaag, onder gebogen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen: beluikte vensters met kozijn, rechts van kozijndeur.


ID: 15983 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beauvoordestraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve met U-vormige opstelling van gebouwen rondom onverhard erf, bereikbaar ten zuiden via lange oprit.


ID: 15926 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 1 (Alveringem)
Aan de straat gelegen, oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met gekasseid voetpad. Straatzijde afgezet met doornhaag, populieren en wilgen.


ID: 15929 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 31 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom rechthoekig, begrint erf met vaalt. Boerenhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten noorden, sterk verbouwd oorspronkelijk 19de-eeuws boerenhuis met rechts aanleunend stalgebouw. Ten zuiden, dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts onder zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons en links dakschild, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 16039 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 102 (Alveringem)
Hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw; losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels verhard erf.


ID: 16040 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beverenstraat 104 (Alveringem)
Langgerekte hoeve met voorgelegen moestuin; achterliggend erf. Ten zuiden, met bomen afgezoomde rest van oorspronkelijke omwalling. Links woongedeelte van zes traveeën + rechts dwarsschuurtje onder zadeldak. Oude kern van 1766 volgens jaarsteen in rechter zijpuntgevel.


ID: 16463 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhuis

Beverenstraat 70 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, tevens molenaarshuis. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met moestuin voor het boerenhuis; bakstenen stoepen. Ten zuidwesten, rest van omwalling. Inplanting aan straat en ten zuiden van zogenaamd "Stalijzermolen". Boerenhuis van vier traveeën + rechts een opkamertravee onder doorlopend zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons, uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?). Ten oosten, dwarsschuur met stalgedeelte, van 1903.