Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

409 resultaten


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 306586 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Goethalsplaats (Meulebeke)
Midden op het Goethalsplein staat een opgaande linde (Tilia x europaea). Deze boom is geplant als vredesboom, ter herdenking aan de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 90060 | Bouwkundig element

Kaarshuis

Kapellestraat (Meulebeke)
Kaarshuis opgericht in 1950 op initiatief van Edgard Van Baveghem (Dendermonde, 1880 - Meulebeke, 1952), oud-burgemeester, amateuraannemer, kunstschilder en laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht. Deze laat op een stukje hooiland vóór de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand dat hij in 1949 door ruil verkrijgt, een pleintje aanleggen met gedeeltelijke overwelving van de Devebeek en omheiningsmuur, dit alles ten behoeve van het groeiende aantal bedevaarders. Ontwerper van de kapel is architect Marcel Lambrecht (Meulebeke). Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.


ID: 52858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Binnen de ommuring liggen verschillende dreven met opgaande bomen onder andere met gekandelaarde lindes.


ID: 52894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Langgestrekte hoeve

Heistraat 99 (Mol)
Intact bewaarde hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met vooraan een rij linden, eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 132589 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij bij kerkhof Nazareth

Dorp (Nazareth)
Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuid- en westzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een lommerrijke compartimentering van het kerkhof.


ID: 132590 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde paardenkastanje bij kerkhof Nazareth

Dorp (Nazareth)
Gekandelaarde bomenrij van witte paardenkastanje ten oosten van het kerkhof bij de nog deels bewaarde omgrachting. Dit grachtfragment geeft ons nog een beeld van hoe de kerkhofsite eruit heeft gezien toen de gracht ook aan de noord- en oostzijde aanwezig was.


ID: 38658 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel met drie kapellindes

Landuitstraat (Nazareth)
Door drie gekandelaarde linden beschaduwde kapel van 1746, naar verluidt opgericht in een periode van besmettelijke ziekte als halte op de bedevaartweg van Deerlijk naar Bottelare. Verankerd gewit bakstenen gebouwtje op gepikte plint, met twee traveeën onder zadeldak en voorgevel met barokke in- en uitgezwenkte top en bekronend driehoekig fronton.


ID: 132593 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Kasteel Nazareth

Lindendreef (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.