Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 301831 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethbegijnhof: omgeving

Begijnhofpark, Begijnhofstraat, Groeningestraat, Guido Gezellestraat, Guldenbergplantsoen, Lange-Brugstraat (Kortrijk)
Het Sint-Elisabethbegijnhof heeft een grosso modo vierzijdig grondplan met huisjes gegroepeerd rond twee binnenpleinen met grasperken, gekasseide bestrating, een kerk, een kapel en aaneensluitende woonhuizen rondom.


ID: 75160 | Bouwkundig element

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.


ID: 60178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Delacroix met park

Sint-Anna 8 (Kortrijk)
Park en kasteeltje van Delacroix, in de 18de eeuw vermeld als "Bewalde speelmote van de Penthevilles". Omwalde mote met poortgebouwtje. Landhuis dateert in kern van 1759.


ID: 43929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning en omgeving

Alfred Amelotstraat 62 (Kruisem)
De windmolen Meuleken 't Dal in Zingem is de kleinste en één der oudste korenwindmolens van de provincie Oost-Vlaanderen. De molen bevindt zich op een vierkant met hagen omzoomd erf dat toegankelijk is via een smalle onverharde weg. De molen zou in 1625 opnieuw opgericht zijn Aan de zuidwestzijde is er tegen de molendam een molenaarshuis aangebouwd, alsook een smal gebouw waarin zich de vroegere korenstoommolen bevond. Rondom de molen zijn de percelen nog steeds in gebruik als akker- en weiland en is de historische context bewaard gebleven.


ID: 301421 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hovebroekweg

Hovebroekweg (Kruisem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 200842 | Landschappelijk element

Kasseiweg Wannegemdorp en Huisepontweg

Huisepontweg, Wannegemdorp (Kruisem)
Deze 3 meter brede kasseiweg, die de verbinding tussen Wannegem-Lede en Huise vormt, getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijk en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken, in casu de wegenbouw.


ID: 308474 | Landschappelijk element

Kasseiweg Huisepontweg

Huisepontweg (Kruisem)
De kasseiweg Huisepontweg verbindt de dorpskernen van Wannegem en Huise met elkaar. De weg is drie meer breed en werd aangelegd met porfier kasseien in halfsteensverband.


ID: 200929 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lozerstraat en Lozermolenstraat

Lozermolenstraat, Lozerstraat (Kruisem)
De Lozerstraat is de belangrijkste nog gekasseide dorpsstraat. Gekasseide wegen behoren tot het erfgoed van Vlaanderen.


ID: 200841 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nokeredorpstraat

Nokeredorpstraat (Kruisem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.