Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 78630 | Bouwkundig element

Vrije basis- en kleuterschool

Donklaan 119, 119A-B (Berlare)
Als wijkschooltje voor Uitbergen-Donk met kloosterhuis opgericht in 1899. Volgens het kadasterarchief vergroot in 1932 en uitgebreid met nieuw schoolgebouw achteraan in 1957. Iets achterin gelegen sober bakstenen kloosterhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rechts aansluitend bakstenen schoolgebouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak met brede vensters in de straatgevel.


ID: 84686 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Dorp 101A-B (Berlare)
Neogotisch bakstenen schoolgebouwencomplex opgetrokken in 1883-84. Schoolhuis rechts van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) gevat tussen zijtrapgevels. Links ernaast haakse vleugel één bouwlaag onder pannen zadeldak, voorheen met turnzaal en vijf klaslokalen. Straatgevel met twee venstertraveeën uitgewerkt tot trapgevel.


ID: 84685 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


ID: 84712 | Bouwkundig element

Café 't Zot Genot

Kapelleplein 4 (Berlare)
Voormalig zondagsschooltje van de proosdij Bareldonk, een weinig achterin gelegen schuin tegenover de Bareldonkkapel. Eenvoudig rechthoekig vrijstaande bakstenen constructie van één bouwlaag met pannen zadeldak, gebouwd als school in 1898.


ID: 83916 | Bouwkundig element

Zondagsschool

Kerkstraat 2 (Berlare)
In oktober 1913 vatte de kerkfabriek het plan op om de zondagsschool te vervangen. Dit gebeurde onder meer met steun van het gemeentebestuur en brouwer A. Steeman. De bouw moest met hergebruik van afbraakmateriaal gerealiseerd worden in 1914. Parochiale kring in neostijl, op rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor lijsten, platte banden en vensterverdelingen.


ID: 306762 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters annonciaden

Schoolberg 5 (Bertem)
Klooster met aansluitend schoolgebouw, een speelplaats en een bijgebouw gebouwd in opdracht van pastoor Beirens en Victor baron d’Overschie in 1883.


ID: 17162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Welle

Anna Piersdreef 1-2, Lesseliersdreef 49A (Beveren)
Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en paardenkastanjes. Brede ovale omwalling waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond.


ID: 17450 | Bouwkundig element

Klooster der zusters franciskanessen

Brugstraat 11 (Beveren)
Gebouwengroep ingeplant rond een vierkante binnentuin met een hoofdgebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw, een hoge bakstenen kapel van 1898 en recentere klooster- en schoolgebouwen uit eind 19de tot begin 20ste eeuw.


ID: 17204 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Engelsesteenweg 8 (Beveren)
Schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, circa 1900 te dateren. Bakstenen lijstgevel met hoekpilasters en middenrisaliet uitgewerkt in een puntgevel met oculus en klimmende rondboogfries. Links van de hoofdgevel de klaslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak.


ID: 17404 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland-instituut

Grote Baan 183 (Beveren)
Oudste gebouw uit 1894 in neobarokstijl, met tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak voorzien van kleine dakkapellen. Parallel aan het hoofdgebouw en er deels ingewerkt: ruime neogotische kapel van acht traveeën + drie doksaaltraveeën en lagere, rechthoekige sacristie met lancetvensters.