1199 resultaten
ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.
ID: 38116 | Bouwkundig element
Meirebeekstraat 52 (Deinze)
Personeelswoning van circa 1860 en vermoedelijk naar ontwerp van architect Louis Minard die in dezelfde periode het kasteel verbouwde en de overige dienstgebouwen ontwierp. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, links en rechts geflankeerd door stal-en diensttravee onder lager schilddak.
ID: 35500 | Bouwkundig element
Molenkouterslag 13 (Deinze)
Hoevetje, naar verluidt eertijds boswachterswoning. Woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 38124 | Bouwkundig element
Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.
ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.
ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.
ID: 35328 | Bouwkundig element
Warandestraat 17 (Deinze)
Thans boswachtershuisje bij het kasteel. Witgekalkt huisje op gepikte plint van vier traveëen (later verhoogd) en één travee en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (pannen) met twee recentere dakvensters en een lager zadeldak. In een baksteen in de rechterzijgevel, ingekerfd jaartal 1777.
ID: 48975 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 97, Leopoldlaan (Dendermonde)
Conciërgewoning katoenfabriek L. Gorus-De Block. De voormalige conciërgewoning, al kadastraal genoteerd in 1882, paalt aan het jongere poortgebouw dat toegang verleende tot het voormalige textielbedrijf De Block. De conciërgerie in neotraditionele stijl is opgebouwd uit verspringende volumes met drie gevels met trapgeveltjes onder zadeldaken.
ID: 48869 | Bouwkundig element
Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.
ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.