Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 24240 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Slypsmolenweg 1 (Moorslede)
Hoevegebouwen met voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, onder meer overstekende randen op houten modillons en laadvensters in puntgevel met overkragend, geprofileerd windbord. Opstelling rondom een rechthoekig, gekasseid erf; nog deels behouden bakstenen stoepen. Voornaamste erftoegang ten westen, tussen twee stallen. Twee weeghuisjes op en buiten het erf wijzen op vroegere semi-industriële activiteiten. Bewaarde weegbrug op het erf.


ID: 24216 | Bouwkundig element

Hoeve

Sprietstraat 3 (Moorslede)
Achterin gelegen boerderij, bereikbaar via landweg. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24230 | Bouwkundig element

Herberg Café de la Gare

Stationstraat 223 (Moorslede)
Hoekpand van één poorttravee + drie traveeën + afgeschuinde travee (Stationsstraat) + drie traveeën (Dossestraat) en één à twee bouwlagen onder haaks op elkaar gestelde zadeldaken (nok parallel aan beide straten, mechanische pannen), vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 24234 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Tuimelarestraat 26 (Moorslede)
Hoeve van 1921, ontworpen door architect E. Apers met vanaf de Breulstraat een semigesloten uitzicht. Teruggaand op de regionale hoevebouw met volgende opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf; boerenhuis met achtergelegen bakhuis, stallen, ast en schuur respectievelijk ten noorden, westen, noordwesten en oosten; door lindebomen beschaduwde erftoegangen ten zuiden en noordoosten.


ID: 24248 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterstraat 73 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), U-vormig opgesteld rondom een omhaagd, onverhard erf. Erftoegang ten zuiden tussen twee grote lindebomen.


ID: 9365 | Bouwkundig element

Brouwerij en mouterij

Krepelstraat 6 (Ninove)
Gecementeerd woonhuis van zeven traveeën met twee verdiepingen en mezzanino.


ID: 9426 | Bouwkundig element

Stoommouterij en -brouwerij De Engel

Sint-Pietersstraat 3 (Ninove)
De huidige gebouwen werden circa 1900-1910 opgetrokken. Op deze plaats was echter reeds begin 19de eeuw een brouwerij, en nadien eveneens een stokerij actief. Bakstenen gebouwen van drie bouwlagen onder zadeldaken, geschikt links en rechts van vierkante mouteest. Erfgevel met gietijzeren trappen en hijsinstallatie.


ID: 36680 | Bouwkundig element

Weverij Robijns, brouwerij de Fontein

Balegemstraat 16 (Oosterzele)
Gedeeltelijk bewaard landelijk industrieel complex. In 1866 werd de bestaande weverij aangepast en vergroot tot een mechanische weverij met stoommachine; naar verluidt in 1887 omgevormd en vergroot tot een bierbrouwerij. Lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel van één bouwlaag onder parallelle zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verder nog koetshuis, kleinere bedrijfsgebouwen en een vrijstaande, hoge ronde bakstenen schoorsteen, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.


ID: 88390 | Bouwkundig element

Hoeve Joseph Gheselle

Veldhoekstraat 1 (Oostkamp)
Zeer open gelegen, imposante 18de-eeuwse hoeve, gesitueerd op een uitgestrekt perceel. De hoeve bestaat uit een dwarsschuur en recht ertegenover een zeer lang boerenhuis van het langgeveltype. Achter het nu volledig tot woonhuis omgevormde boerenhuis staan nog een bijkomend landgebouw en een voormalige ast. Het erf is volledig uniform met gras begroeid. Ten laatste in 1882 wordt het woonhuis vergroot en is er een bakhuisje achter het woonhuis opgetrokken. In 1944 wordt de tabaksdrogerij achter het woonhuis gebouwd.


ID: 88333 | Bouwkundig element

Herberg De Marminne

Westkantstraat 43 (Oostkamp)
In 1913 bouwt Raymond Vandierendonck op de grond van de vroegere herberg De Marminne een nieuw woonhuis. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Aanpalende stallingen tegen de zuidgevel van het woonhuis onder een sterk overkragend pannen zadeldak.