Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14524 resultaten


ID: 12448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zinkvalstraat 1 (Aartselaar)
Binnen een omhaagd domein gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, bestaande uit woonstalhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en een tegen straat gelegen langsschuur uit de 19de eeuw aan oostzijde.


ID: 83808 | Bouwkundig element

Hoeve

Zinkvalstraat 42 (Aartselaar)
Vermoedelijk eertijds een hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen binnen omhaagd domein.


ID: 12449 | Bouwkundig element

Hoeve

Zinkvalstraat 5 (Aartselaar)
Naar verluidt vroegere pastorie van Hemiksem uit de 18de-19de eeuw. Afhankelijk van kasteel Cleydael. Thans bestaande uit: woonhuis uit de 17- 18de eeuw geflankeerd door stallingen, kleine schuur, kleine stalling en een rechthoekig wagenhuis.


ID: 12450 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zinkvalstraat 50 (Aartselaar)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd terrein, grotendeels daterend uit de 19de eeuw. Woonhuis en aanpalende breder en hoger uitgebouwde stallingen; evenwijdig gelegen langsschuur en aansluitend stallingen aan de noordzijde: bakhuis aan de oostzijde.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 38817 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Bremt of Penitenciërshof

Bellestraat 164 (Affligem)
Voormalige gesloten hoeve met ruime binnenplaats, van de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw, heden niet meer in bedrijf. Ten noordoosten, boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak.


ID: 38833 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Blakmeers

Blakmeers 1 (Affligem)
Semi-gesloten hoeve met 18de- en 19de-eeuwse gebouwen ingeplant aan drie zijden van een geplaveide binnenplaats; de vierde zijde gesloten door een bakstenen muur met inrit tussen arduinen pijlers met ingegrift jaartal 1864.


ID: 38841 | Bouwkundig element

Hoeve Dewitte

Brusselbaan 129 (Affligem)
Genaamd naar de bewoners sedert de 18de eeuw, en voormalige griffierswoning der abdij van Affligem. Semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, waarvan de aanhorigheden afgebroken of verbouwd werden.


ID: 38851 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen met molenaarswoning

Brusselbaan 18 (Affligem)
De Nieuwe Molen is een korenmolen van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met een achthoekige stenen onderbouw. De molen, opgericht in 1827-1828, is gelegen op de westflank van de Molenberg of Boekhoutberg en vormt een ensemble met de vroegere molenaarswoning en vroegere dienstgebouwen rondom het erf.