Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 15923 | Bouwkundig element

Hoeve

Vaartstraat 33 (Alveringem)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom begraasd erf, ten oosten afgezoomd met doornhaag. Korte, onverharde erfoprit. Ten zuiden, aanwezigheid van water vermoedelijk wijzend op voormalige omwalling. Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + een opkamertravee rechts onder doorlopend zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Ten oosten, wagenhuis onder schilddak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw met stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting.


ID: 200637 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterhuisjesstraat 1 (Alveringem)
Meerledige hoeve met willekeurig opstelling van de gebouwen rondom een met bakstenen en plaveien verhard erf, nabij de Kleine IJzerbeek. Boerenhuis met voorliggende moestuin, bereikbaar via bakstenen bruggetje over vermelde beek. Erf met siertuin aan noordgevel. Terp door ringwal en knotbomen omgeven, ten oosten.


ID: 15955 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Weegschede 56 (Alveringem)
19de-eeuwse dorpswoning inspringend ten opzichte van de rooilijn. Rijhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien) met drie dakkapellen (zadeldak).


ID: 16110 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westover 12 (Alveringem)
Ten oosten van de kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf. Voorliggende moes- en siertuin. boerenhuis van drie opkamertraveeën links + drie traveeën lager woongedeelte en één bouwlaag onder vrij scherpe zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, dit boven de opkamer hoger opgetrokken en mank wegens uitbouw aan noordgevel; in kern opklimmend tot circa 1700. Ten noordoosten, deels tot stalling omgevormde dwarsschuur.


ID: 16158 | Bouwkundig element

Omwalde boerenarbeiderswoning

Westsluisstraat 9 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwald boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf, met rest van wal afgezet met knotwilgen, ten westen. Gelegen midden weilanden, omgeven met doornhagen. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en stro) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (circa 1800 ?). Vervanging van voormalig schuurtje en, of stal ?.


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 11557 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ter Beke

Boomsesteenweg 906, Terbekehofdreef 13 (Antwerpen)
Omgracht en te midden van een park gelegen, L-vormig complex met hoofdvleugel in kern van circa 1680 en haakse bijgebouwen van 1859-1864.


ID: 10779 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Booswegske 1 (Antwerpen)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, met kern opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw, en met bewaarde lindenrij ten zuiden.


ID: 11485 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bouckenborgh

Bredabaan 561, 561A-C (Antwerpen)
Het kasteel Bouckenborgh werd gebouwd als buitenverblijf voor de rijkere Antwerpse klasse. Het domein wordt al vanaf 1532 in oude geschriften vernoemd. Het huidige kasteel werd in 1810 gebouwd.