Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

302 resultaten


ID: 140014 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Torhout

Torhout (Torhout)
Deze zone omvat de historische stadskern van Torhout.


ID: 300598 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Turnhout

Turnhout (Turnhout)
Deze zone omvat de historische stadskern van Turnhout.


ID: 140015 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Veurne

Veurne (Veurne)
Deze zone omvat de historische stadskern van Veurne.


ID: 306657 | Bouwkundig element

Stadskern Veurne

Appelmarkt, Astridlaan, Blauwe Nonnenstraat, Boterweegschaalstraat, Citernestraat, Dan. De Haenelaan, Grote Markt, Handboogstraat, Heldenplein, Houtmarkt, Kaatsspelplaats, Noordstraat, Ooststraat, Oratoriestraat, Pannestraat, Paviljoenstraat, Scholasterstraat, Sint-Niklaasplaats, Sint-Walburgapark, Sint-Walburgastraat, Smissestraat, Spaans Kwartier, Vleeshouwersstraat, Witte Kanunnikstraat, Zuidstraat, Zwarte Nonnenstraat (Veurne)
De stadskern van Veurne bewaart een middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Interessante gevelwanden zijn relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur, die hier tot de 13de eeuw opklimt.


ID: 302081 | Archeologisch geheel

Circulaire burcht

Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.


ID: 302232 | Bouwkundig element

Dorpskom Houtem

Dorpsstraat, Kerkhoek, Sacramentstraat, Schipperiestraat (Veurne)
De dorpskom van Houtem (Veurne) wordt gekenmerkt door de beeldbepalende parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met omringend kerkhof afgezoomd met bomen, de pastorie ten zuiden en een 19de-eeuwse hoeve ten westen.


ID: 306659 | Bouwkundig element

Dorpskom Vinkem

Gouden-Hoofdstraat , Vinkemstraat , Zomerweg (Veurne)
Kleine 19de-eeuwse dorpskom, langsheen de Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden-Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. De dorpskern wordt gedomineerd door de kerk en de ten zuiden ervan gelegen omwalde voormalige pastorie, ten noorden ervan boerarbeiderswoningen en ten oosten hoeve Kapelhof. Verder bewaarde traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, waaronder de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de Gouden-Hoofdstraat Ten westen van de kerk bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp.


ID: 306660 | Bouwkundig element

Dorpskom Wulveringem

Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.


ID: 306675 | Bouwkundig element

Gehucht 't Zwaantje

Zwaantje (Veurne)
Landelijk gehucht ontstaan als handelsnederzetting aan het kanaal Veurne - Sint-Winoksbergen, reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778). Het gehucht is beeldbepalend gelegen in het landschap in de kromming van een gekasseide straat aan het vermelde kanaal en bestaat uit een rijtje van afwisselend arbeiderswoningen, voormalige herbergen onder meer van het type afspanning en kleine hoeven, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw of begin van de 20ste eeuw. Typerend is de opeenvolging van de ten opzichte van de rooilijn licht in- en uitspringende lijstgevels van twee of één bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 140042 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Vilvoorde

Vilvoorde (Vilvoorde)
Deze zone omvat de historische stadskern van Vilvoorde.