Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 208166 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Beken

Wezestraat 47 (Ardooie)
Historische hoeve, met vernieuwd woonhuis en 19de-eeuwse schuur en cichorei-ast.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".


ID: 208161 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Wezestraat 8 (Ardooie)
Voormalige molenaarshoeve van de Plaatsmolen of molen Van Compernolle, met bebouwing minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site die reeds in de 16de eeuw als molensite wordt weergegeven. Woonhuis met schuur- en staldeel in één langwerpig volume, in witgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint.


ID: 208170 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Ayshove

Ysselmeersstraat 22 (Ardooie)
Hoeve bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1873 en boerenhuis met oudere kern, op oudere site minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden van het erf het woonstalhuis, waarvan het woon- en rechterstalgedeelte onder zadeldak, gemansardeerd aan erfzijde. Ten westen dwarsschuur.


ID: 208169 | Bouwkundig element

Hoeve met cichorei-ast

Ysselmeersstraat 5 (Ardooie)
Losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een onverhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten westen het boerenhuis van vijf traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Ten zuiden cichorei-ast.


ID: 135369 | Landschappelijk geheel

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
Het gebied is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).


ID: 75374 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Akkerstraat 50 (Arendonk)
Woonstalhuis met parallel aanpalende langsschuur, op de hoek van Saren. Huidig voorkomen van circa 1900.


ID: 75375 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Akkerstraat 62 (Arendonk)
Woonstalhuis van drie traveeën onder een afgewolfd zadeldak. Lagere westelijke uitbouw onder een plat dak; vrijstaande langsschuur onder een golfplaten zadeldak.


ID: 75377 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Akkerstraat 81 (Arendonk)
Gerenoveerd boerenarbeidershuis op de hoek met de Kerkstraat van twee traveeën met een loodrecht geplaatst, aanpalende kleine schuur, beide onder zadeldak en opklimmend tot circa 1900.


ID: 75378 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Asselbergen 15 (Arendonk)
Op een driehoekig perceel gelegen hoeve met zuidelijk georiënteerd, in kern minstens tot circa 1860 opklimmend woonhuis/stal/schuur.