Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 208142 | Bouwkundig element

Hoeve Leen ter Hellen

Vlasbloemstraat 11 (Ardooie)
Historische hoeve "Leen ter Hellen", bestaande uit voornamelijk eind 19de- of begin 20ste-eeuwse hoevegebouwen en midden 20ste-eeuwse tabaksast, gelegen op oudere site die minstens opklimt tot het tweede kwart van de 17de eeuw. Grote gerenoveerde boerenwoning met oudere kern, zie ankerdatering "1643". Boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Ten oosten, schuur-stalvolume; ten westen, paardenstal; ten noorden, bakhuis.


ID: 208143 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlasbloemstraat 13 (Ardooie)
Kleine hoeve, bestaande uit eind 19de - begin 20ste-eeuwse gebouwen, op oudere site die minstens opklimt tot het derde kwart van de 18de eeuw. Woonhuis van vier traveeën in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Zuidelijke zijpuntgevel met rondbogige kapelnis met Heilig Hartbeeld.


ID: 208150 | Bouwkundig element

Café 't Vliegplein

Watervalstraat 48 (Ardooie)
Gebouwd in 1937 voor Alphons Feys-Devoldere, bij kadaster gekend als 'plakker' uit Ardooie, die vermoedelijk zelf de gevelbepleistering aanbrengt. Heden leegstaand. Woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 208163 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wezestraat 20 (Ardooie)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen een schuur-stalvolume en aan straatzijde naast de erfoprit een bakhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met aandaken en vlechtingen op de zijgevels.


ID: 208164 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Wezestraat 25 (Ardooie)
De oorspronkelijke kleine hoeve op deze plaats is steeds eigendom geweest van het Armbestuur van Ardooie, reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). De hoeve is vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt in 1923 op dezelfde plaats heropgebouwd met staatssteun, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte uit Ardooie. Eenlaags woonstalhuis in bruinrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Stal.


ID: 208165 | Bouwkundig element

Dorpswoning met timmermansatelier en kapel

Wezestraat 26 (Ardooie)
Woning met timmermansatelier uit het begin van de 20ste eeuw, met geïntegreerde herdenkingskapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Woning van acht traveeën in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Afgeboord met dubbel tandfries. Kapel in witgeschilderde baksteen onder zadeldakje in rode mechanische pannen, gekartelde windborden.


ID: 208166 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Beken

Wezestraat 47 (Ardooie)
Historische hoeve, met vernieuwd woonhuis en 19de-eeuwse schuur en cichorei-ast.


ID: 208160 | Bouwkundig element

Hoeve

Wezestraat 7 (Ardooie)
In 1845 registreert het kadaster de bouw van een woning, eigendom van Franciscus Vander Espt, zaakwaarnemer uit Ardooie en Carolina Vanderpoorte, erfpachter. Rond 1880 laat landbouwer August Dewulf-Bouckaert de lagere aanbouw bijbouwen. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Claaysdam hoek".


ID: 208161 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Wezestraat 8 (Ardooie)
Voormalige molenaarshoeve van de Plaatsmolen of molen Van Compernolle, met bebouwing minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site die reeds in de 16de eeuw als molensite wordt weergegeven. Woonhuis met schuur- en staldeel in één langwerpig volume, in witgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint.


ID: 208170 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Ayshove

Ysselmeersstraat 22 (Ardooie)
Hoeve bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1873 en boerenhuis met oudere kern, op oudere site minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden van het erf het woonstalhuis, waarvan het woon- en rechterstalgedeelte onder zadeldak, gemansardeerd aan erfzijde. Ten westen dwarsschuur.