2944 resultaten
ID: 71240 | Bouwkundig element
Rivierstraat 43 (Wevelgem)
Hoeve uit het begin van de 19de eeuw. Aangeduid als omwalde hoeve, met behouden volumes op de Atlas der Buurtwegen (1841). Witbeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rond een deels onverhard, deels gekasseid erf.
ID: 71485 | Bouwkundig element
Warandestraat 1 (Wevelgem)
Voormalige brouwerswoning opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.
ID: 71507 | Bouwkundig element
Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.
ID: 40860 | Bouwkundig element
Ooievaarslaan 2-6, Sint-Pietersplein 1-2, 2A-B, 1A (Wezembeek-Oppem)
Kasteel op H-vormige plattegrond, in oorsprong vermoedelijk 16de-eeuws, huidig uitzicht grotendeels vroeg 20ste-eeuws, gelegen in een park met aanhorigheden.
ID: 76543 | Bouwkundig element
Billegem 54, 54A (Wichelen)
Pachthoeve van het klooster met langgerekt bedrijfsgebouw uit midden 19de eeuw en aansluitend vroeger boerenhuis omgevormd tot stallen. Nieuwe vrijstaande woning, gebouwd in 1936 met bebloemd voortuintje afgesloten met sierlijk ijzeren hekwerk in art-decostijl.
ID: 77558 | Bouwkundig element
Boterhoek 52 (Wichelen)
Gesloten hoeve op rechthoekige plattegrond, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Volumes geschikt rond vierkant binnenerf, verhard met aangestampte aarde en deels beplant. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. In kern minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Rechts, planten- en groententuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan twee gecementeerde bakstenen pijlers.
ID: 76145 | Bouwkundig element
Dorp 11 (Wichelen)
De halfvrijstaande burgerwoning van 1868 omvat een blokvormig hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak en lagere dienstvleugel van anderhalve bouwlaag. De voortuin is omsloten door ijzeren hekwerk tussen slanke ijzeren hekpijlertjes op lage gemetste basis. De achtertuin beslaat een diep perceel omsloten door een bakstenen tuinmuur en vormt historisch een entiteit met de woning.
ID: 76146 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 19 (Wichelen)
Pastorie in neoclassicistische stijl naar ontwerp uit 1856 van architect D. Raes, met omringende tuin. De pastorietuin werd vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw aangelegd in gebruikelijke landschappelijke aanleg en wordt omsloten door een bakstenen omheiningsmuur. De toegang van de tuin bevindt zich in de as van de pastorie en wordt afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee hoge vierkante hekpijlers van bakstenen met dekplaat.
ID: 76556 | Bouwkundig element
Dorpstraat (Wichelen)
Het kerkhof kreeg zijn huidige vorm en oppervlakte door grenswijzigingen en uitbreiding achterwaarts van het oude kerkhof. De vroegere min of meer ovale vorm van het kerkhof, is niet meer herkenbaar aanwezig. Aan de voorkant is het kerkhof afgescheiden door ijzeren hekwerk op een gecementeerde en gewitte lage bakstenen muur met hardstenen afdekking.
ID: 76563 | Bouwkundig element
Dorpstraat 116 (Wichelen)
Vrijstaande villa in een aangelegde tuin, van de straat afgesloten door een haag en een houten hek aan betonnen pijlers in imitatieboomstammen, volgens kadastergegevens gebouwd in 1913 en opgetrokken uit oranje baksteen met elementen eigen aan de cottagestijl.