Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 36292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Tuinstraat (Melle)
Oorspronkelijk een kapel, in 1954 verheven tot parochiekerk. Naar het noordoosten georiënteerde kapel met koor aan de straatzijde waartegen ten zuiden later het Sint-Franciscusinstituut werd aangebouwd. Eenbeukige kapel van zes traveeën eindigend op een recht gesloten koor van vier traveeën en gebouwd in neogotische stijl.


ID: 36295 | Bouwkundig element

Sint-Franciscusinstituut

Tuinstraat 105 (Melle)
Sint-Franciscusinstituut, klooster en meisjesschool van de zusters franciscanessen afkomstig van het Crombeen te Gent, opgericht in 1883. Oorspronkelijk kloostergebouw in neogotische stijl, met U-vormige aanleg achter een smalle voortuin. Bakstenen vleugels van twee bouwlagen op souterrain, onder steile zadeldaken. Tegen de achtergevel van het hoofdgebouw aangebouwde galerij onder lessenaarsdak.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 55703 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Ch. Cappellestraat 124 (Menen)
Kapel, horende bij gemeentelijke basisschool. Eenbeukige neogotische kapel van circa 1900. Volgens bouwplan in 1938 uitgebreid met drie traveeën in oostelijke richting en voorzien van nieuwe voorgevel. Baksteenbouw onder leien zadeldak.


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.


ID: 55747 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiuscollege

Grote Markt 13 (Menen)
Heden schoolcomplex bestaande uit verschillende vleugels opgetrokken van 1685 (hoofdvolume) tot 1968, opgesteld rond drie speelplaatsen. Neogotische kapel van 1895-1896. Aan de Markt gelegen onderkelderd dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. 19de-eeuwse bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst.


ID: 55771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Guido Gezellelaan 124 (Menen)
Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght. De kerk werd gebouwd van 1961 tot 1964 en is een variante op de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde. De kerk geldt als een belangrijk voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht werd naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken.


ID: 55804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Franciscus

Ieperstraat 32 (Menen)
Voormalige kloosterkerk van het kapucijnenklooster, sinds 1603 gevestigd te Menen. Vanaf 1873 parochiekerk. Sobere eenbeukige zaalkerk van zes traveeën met smaller koor van één travee en rechte sluiting; geïncorporeerde sacristie. Verankerde baksteenbouw; roodgekaleide voorgevel op geblokte natuurstenen plint. Leien zadeldak met ten westen dakruiter onder ingesnoerde leien spits.


ID: 55806 | Bouwkundig element

Klooster en school

Ieperstraat 39 (Menen)
Klooster van de zusters heilige Vincentius en het Vrij technisch instituut Sint-Lucasschool. Klooster, in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw, bestaande uit twee parallelle vleugels. Volgens bouwplan werd de gevel in 1867 gewijzigd.


ID: 56153 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.