Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 84891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel in gekandelaarde linde

Dendermondesteenweg 50, Veldwegel (Wetteren)
Houten beglaasd boomkapelletje aan gekandelaarde linde in omhaagde voortuin van een villa, wellicht uit derde kwart 20ste eeuw.


ID: 131410 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Wetteren)
Langs de Dorpsstraat, op een talud ten noorden van het kerkhof staat een opgaande zilverlinde. Hij werd er als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 85150 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje aan gekandelaarde linde

Kortenbosstraat (Wetteren)
Mariakapelletje aan gekandelaarde linde. Houten boomkapelletje met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, op wolk met engelenhoofdjes.


ID: 132085 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij oude kleiwinning

Volkershouw 20 (Wetteren)
Een zwaar ontwikkelde en mooi gevormde zomereik markeert hier een oude gebruiksgrens. De vroegere straatnaam "de Kalleistraat" verwijst naar een gebied waar klei werd ontgonnen voor het maken van bakstenen. De eik staat als hoekboom op een taludje bij een vroegere kleiwinning.


ID: 130546 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Warandestraat (Wetteren)
Langs de Warandestraat, bij een kruispunt van veldwegen, staat een gekandelaarde linde. Hij vervult er de functie van hoekboom en er is een boomkapel in opgehangen.


ID: 301975 | Landschappelijk element

Berceau van bruine beuk in kasteelpark Vanackere

Wevelgem (Wevelgem)
In het noordoostelijke deel van het kasteelpark, aansluitend bij het gemeentelijk zwembad van Wevelgem, is er een berceau van circa 75 meter lang die in oorsprong is aangelegd bij de grens van het park. De berceau was er voor voor de bewoners van het kasteel die er volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met bruine beuk en is op het moment van de inventarisatie toe aan een grondige restauratie. Een belangrijk deel van de berceau is door schaduwdruk en windworp beschadigd, de stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 130888 | Landschappelijk element

Cirkel van geleide linden bij meiboomkruis

Hemelhofweg (Wevelgem)
Een onverharde weg in het verlengde van de Hemelhofweg, langs weerszijden beplant met een dubbele bomenrij, leidt door het bos naar het Meidoornkruis. Het gietijzeren kruis wordt omgeven door een cirkel van zes geleide lindes.


ID: 71421 | Bouwkundig element

Kezelberg Military Cemetery

Korteweg (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels ommuurd, deels omhaagd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', typische Britse 'headstones' en Duitse graven.


ID: 305868 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Lode De Boningestraat (Wevelgem)
Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.


ID: 71308 | Bouwkundig element

Moorseele Military Cemetery

Minister De Taeyelaan (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels omgeven door een haag, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' aan beide kanten geflankeerd door een zitbank uit witte natuursteen. De 98 'headstones' zijn verdeeld over zes rijen.