Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 51753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ketelbuiserstraat 62 (Lichtervelde)
Losstaande bakstenen bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw gegroepeerd rondom het via twee ijzeren hekken toegankelijke erf.


ID: 51751 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Ketelbuiserstraat 8 (Lichtervelde)
Vrijstaand huis in geometrische art deco van 1934. Voortuintje afgesloten door smeedijzeren hekken met geometrische motieven tussen bakstenen pijlers.


ID: 51754 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ketelbuiserstraat 83, 83A (Lichtervelde)
Hoeve met grosso modo dezelfde opstelling als deze opgetekend in de Atlas der Buurtwegen (1843); evenwel latere losstaande bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd en begrint erf, toegankelijk via ijzeren hek.


ID: 51671 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen van brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
Brouwerijgebouwen van de voormalige brouwerij Sint-Michiel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw op L-vormige plattegrond, gelegen aan een gekasseide binnenkoer toegankelijk via ijzeren poort aan de Marktplaats en opgevat als een verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder zadeldaken.


ID: 51667 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Marktplaats 6 (Lichtervelde)
Ten noordwesten van de Marktplaats, drie boerenarbeiderswoningen met voortuintje afgesloten door ijzeren hek; eveneens toegankelijk via de Burgemeester Callewaertlaan. Lage huizenrij van acht traveeën op gepikte plint en onder mank zadeldak.


ID: 51676 | Bouwkundig element

Eclectische dokterswoning

Marktstraat 22 (Lichtervelde)
Halfvrijstaande eclectische dokterswoning, zie reliëf met doktersbezoek, met neo-Vlaamserenaissance-inslag, van 1914, zie cartouches. Voortuintje geplaveid met zwart-witte tegels in dambordpatroon en afgesloten door laag smeedijzeren hek versierd met dokterssymbolen en fonteintjes.


ID: 51685 | Bouwkundig element

Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk

Statieplaats 3-5 (Lichtervelde)
Het station ligt op de kruising van de spoorlijnen Brugge-Kortrijk en Gent-Veurne-De Panne. Dit derde station van Lichtervelde werd in 1912-1914 gebouwd en na een gedeeltelijke vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog identiek hersteld. Het ensemble bestaat uit het langgestrekte stationsgebouw met stationschefwoning en de lampisterie annex toilettengebouwtje. Binnen de standaardtypologie van stationsgebouwen (staatstype ‘1895') is dit station uitzonderlijk door zijn omvang, het materiaalgebruik van grijze machinale strengperssteen en de tegeltableaus met afbeelding van de Lichterveldse paardenmarkt. Ook het gietijzeren hekwerk tussen de lampisterie en de gesloopte goederenloods is bewaard.


ID: 51712 | Bouwkundig element

Dwarsschuur

Weststraat 46 (Lichtervelde)
Dwarsschuur van hoeve (aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1843), bestaande uit hoofdvolume en zuidelijke aanbouw van verankerde rode baksteen onder overkragende pannen zadeldaken houten modillons.


ID: 10106 | Bouwkundig element

Kazerne Kwartier Cdt Dungelhoeff

Baron Opsomerlaan 51, Paradeplein 2-3 (Lier)
Kazerne gebouwd in 1884 als verblijfplaats voor vier Batterijen Artillerie en voltooid in 1898. Sedert 1955 ingericht als Cadettenschool.


ID: 85541 | Bouwkundig element

Herenhoeve met  stallen

Beekstraat 45 (Lier)
Herenhoeve met aanpalende verbouwde stallen van circa 1911, bedrijfsgebouwen uitgebreid circa 1926.