Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 85140 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 59 (Wetteren)
Hoeve met achterin gelegen boerenwoning en rechts in L-vorm aanleunende bedrijfsgebouwen die het voorerf gedeeltelijk omsluiten. Voorheen vrijstaand huis teruggaand op een minstens van in de eerste helft van de 19de eeuw bestaande woning. Breed ijzeren toegangshek aan betonnen pijlers tegenover de woning.


ID: 84884 | Bouwkundig element

Kasteel met park Cooppalfabriek

Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.


ID: 84893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dompelhoekstraat 7 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf met gekasseide paden, aan de straat afgesloten met ijzeren hek tussen versierde witgeschilderde hekpijlers met arduinen sokkel en dekplaat. Huidige hoevegebouwen volgens het kadasterarchief in 1900 op de plaats van ouder huis gebouwd.


ID: 85179 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorpsstraat 60 (Wetteren)
Vrijstaande achterin gelegen pastorie uit 1862 met voortuin afgesloten door een bakstenen muur en fraai dubbel ijzeren hek aan vierkante pijlers en beboomde en deels ommuurde achtertuin. Pastorie met rechthoekig grondplan van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën.


ID: 84907 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Fortstraat 14 (Wetteren)
Wat achterin gelegen woning met voortuin, ijzeren afsluiting en hek aan bakstenen pijlers, opgericht rond 1870. Bouw gelijktijdig met uitbreiding van klein woongedeelte van één bouwlaag onder plat dak, in 1876 kadastraal opgetekend.


ID: 84909 | Bouwkundig element

Villa

Fortstraat 33 (Wetteren)
Villaatje in cottagestijl uit 1925, achter een hoge haag ingeplant en toegankelijk via verharde oprit rechts afgesloten door hekwerk aan ronde pijlers met bekronend bolornament.


ID: 84953 | Bouwkundig element

Ensemble van bedrijfswoningen en -gebouwen

Kapellendries 22 (Wetteren)
Volgens kadasteronderzoek teruggaand op een woonhuis met koer, dat circa 1872 in opdracht van de kasteelheer herbouwd en tot landgebouw herbestemd werd. Circa 1930 opgesplitst in twee eenheden, waarvan het achterste gedeelte in 1942 met een kleine haakse uitbouw werd vergroot. Voorafgegaan door ijzeren hek tussen twee bakstenen vierkante hekpijlers met rotseerwerk.


ID: 84959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kele 5 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige aanleg. Bestaande woning volgens het kadasterarchief in 1899 uitgebreid met twee bijgebouwen op het erf. Woonhuis in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw. Erf toegankelijk via ijzeren hek aan witgeschilderde bakstenen pijlers. Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met hoge rechthoekige dwarsschuur en stallen.


ID: 84974 | Bouwkundig element

Brouwerijsite Meganck

Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.