Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 85028 | Bouwkundig element

Villa l'Hermitage

Oordegemsesteenweg 34 (Wetteren)
Volgens bouwplan van de Lokerse architect Henri Vanden Broucke gebouwd voor boomkweker G. Kerkvoorde in 1911. Typische bakstenen villa met cottage-allures in ruime beboomde en omhaagde tuin, aan straatzijde toegankelijk via smeedijzeren hekwerk aan vernieuwde bakstenen pijlers.


ID: 85044 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


ID: 85071 | Bouwkundig element

Herenhuis Dauwe met aanhorigheden en tuin

Stationsstraat 48-50 (Wetteren)
Herenhuis met aanhorigheden, ommuurde tuin, hekwerk en bomenbestand beschermd als monument. Beeldbepalende woning gebouwd in 1867 naar ontwerp van Ferdinand De Noyette in eclectische stijl met kenmerken uit de neorenaissance-stijl.


ID: 85075 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats van gehucht Kwatrecht

Steenbergstraat (Wetteren)
Lokale begraafplaats in opdracht van het gemeentebestuur aangelegd na gemeenteraadsbeslissing in 1904 en aankoop van grond in 1905. Aanbesteding voor bouw van lijkenhuisje, hekstijlen en ijzeren hek goedgekeurd in 1907.


ID: 85086 | Bouwkundig element

Oude gemeentelijke begraafplaats

Ten Ede Dorp (Wetteren)
Voormalige gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Ten Ede, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. Het ontwerp voor de omheiningsmuur, ijzeren hek en lijkenhuisje werd goedgekeurd in 1903. Lijkenhuisje in de zuidwestelijke hoek. De hoofdas geeft uit op een open kruiskapel, aangebouwd tegen de overgebleven muren van een kapelruïne.


ID: 85095 | Bouwkundig element

Villa Rayfira

Victor Van Sandelaan 16 (Wetteren)
Villa met cottage-invloeden, in 1923-1924 gebouwd naar een ontwerp van architect A. Coppe. Vrijstaande woning in mooie omringende deels beboomde tuin, afgesloten van de straat door smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met witte banden. Imposant oranjebakstenen volume op oorspronkelijk H-vormig grondplan.


ID: 85188 | Bouwkundig element

Hoeve Het Wintershof

Volkershouw 40 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenwoningen met bijgebouwen op het voorerf, die volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd werden tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.


ID: 85107 | Bouwkundig element

Villa

Warandestraat 2 (Wetteren)
Wat achterin gelegen vrijstaande villa in cottagegetinte stijl met brede verharde oprit, gebouwd in 1929, aan straatzijde afgesloten door fraai ijzeren hek aan gecanneleerde ijzeren zuilen met bolornament.


ID: 85160 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Watermolenstraat 12 (Wetteren)
Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1879. Ommuurde voortuin met in de as van de voordeur een dubbel ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers.


ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Provinciaal domein Den Blakken met villa Den Blakken

Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.