Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 307737 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Zwarte Pannenhof met opgaande grauwe abelen

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
De private toegangsdreef tot de historische hoeve Zwarte Pannenhof is bekend sinds de 18de eeuw en bestaat uit opgaande bomenrijen van grauwe abeel.


ID: 59939 | Bouwkundig element

Dekenij en elektriciteitscabine

Marksesteenweg 52 (Kortrijk)
Tot de Tweede Wereldoorlog woonplaats van de kapelaan van de Magdalenakapel. Bakstenen breedhuis uit het begin van de 20ste eeuw, geïnspireerd door de Engelse cottage-architectuur. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel centraal gemarkeerd door muurnis met Heiligenbeeld. Portaal onder afdak rustend op korbelen. In 1935 links uitgebreid met elektriciteitscabine.


ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.


ID: 61020 | Bouwkundig element

Hoeve Het Domein

Munkendoornstraat 274 (Kortrijk)
Hoeve van 1936 bestaande uit woonhuis met aansluitend stalvleugel en wagenhuis. Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen van rode baksteen getypeerd door variërende metselverbanden en het gebruik van zwartgeglazuurde tegels voor de plint. Twee bakstenen waterputten zorgen voor de toevoer van water naar de brouwerij van Bellegem, thans in onbruik.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 61036 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Rollegem

Schepenhuisstraat 53, 61 (Kortrijk)
Het kasteel van Rollegem werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Franse industrieel Clarysse als maison de campagne. Het landhuis wordt omgeven door een park, langs de straatzijde afgesloten door een hek. Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie. Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot.


ID: 60178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Delacroix met park

Sint-Anna 8 (Kortrijk)
Park en kasteeltje van Delacroix, in de 18de eeuw vermeld als "Bewalde speelmote van de Penthevilles". Omwalde mote met poortgebouwtje. Landhuis dateert in kern van 1759.


ID: 60207 | Bouwkundig element

Dokters- en conciërgewoning

Sint-Jansplein 12-13 (Kortrijk)
Villa in Duitse art-decostijl, gelegen te midden van tuin die heden begrensd wordt door de Pieter de Coninckstraat, Stasegemsestraat en Graaf Gewijde van Namenstraat. In 1931 bouwvergunning voor twee woningen in opdracht van dokter E. Lauwers door architect Hermann Faulborn (Keulen).


ID: 307735 | Landschappelijk element

Van Belleghemdreef met opgaande linden

Van Belleghemdreef (Kortrijk)
De Van Belleghemdreef is reeds bekend als private toegangsdreef naar het 'Goed te Marke' sinds de 16de eeuw. De opgaande lindes in de dreef hebben een variabele leeftijdsopbouw, met deels oorspronkelijk aangeplante bomen, deels met later ingeboete exemplaren en deels met heraangeplante bomen in het kader van de heraanleg van de dorpskern van na 2005.