Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 76569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijstraat 2 (Wichelen)
Eind 18de-eeuwse pastorie met classicistisch voorkomen en traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mank zadeldak. De tuinaanleg die wellicht opklimt tot de ontstaansperiode van de pastorie is deels behouden.


ID: 89483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met kruisbomen

Molenstraat (Wielsbeke)
Ensemble met een wegkruis, geplaatst op een Calvarieberg in veldsteen, met een voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon en tegen een achtergrond van vier opgaande witte paardenkastanjes. Het kruis zelf werd meermaals vernieuwd.


ID: 306238 | Landschappelijk element

Opgaand acacia als vredesboom

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Naast de kerk van Ooigem staat een opgaande Acacia (Robinia pseudoacacia). Deze boom is wellicht kort na WOI aangeplant als vredesboom.


ID: 304310 | Landschappelijk element

Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven.


ID: 1830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.


ID: 205831 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met lindes

Bosveldstraat, Landsmanstraat (Wingene)
Pijlerkapel gelegen in bocht van de weg geflankeerd door twee jonge lindebomen. Wit geschilderd bakstenen volume met zadeldakje. Beeldnis afgesloten door smeedijzeren tralies en beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 205880 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel met lindes

Cauwenteynestraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en geflankeerd door twee lindebomen. Baksteenbouw met zadeldak en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met Mariabeeld achter smeedijzeren hek en cementtegelvloer.


ID: 205881 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 12 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde oprit gemarkeerd door twee lindes. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rond een gekiezeld erf. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning onder zadeldak en bijhorende nutsgebouwen.


ID: 205878 | Bouwkundig element

Hoeve

Cauwenteynestraat 3 (Wingene)
Achterin en hoger gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning met recente loodsen en oude hulsthaag. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak en laag volume onder lessenaarsdak.


ID: 205562 | Bouwkundig element

Hoeve

Hekkestraat 13 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met restanten van een boomgaard ten zuiden van de boerenwoning. Eerste bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. De huidige volumes dateren vermoedelijk van 1858, toen werden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Volgens een gevelsteen werd de boerenwoning verbouwd in 1888. Circa 1948 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid en wordt een nieuw nutsgebouw gebouwd ten oosten van de schuur.. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bakstenen schuur met grote schuurpoorten.