Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 8226 | Bouwkundig element

Watermolen Cottemmolen

Molenstraat 36 (Erpe-Mere)
Fraaie nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek, met bewaarde sluis en ijzeren scheprad; bijhorende gesloten hoeve. Molen vermeld in 1571 , huidige gebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de 19de eeuw. Prachtig gelegen in een beboomd landschap met wandelpad langs de Molenbeek. Molen in het verlengde van de molenaarswoning onder afgewolfd pannen zadeldak. In de weide op de rechter oever van de beek staan een stel verticale plettermolens, restant van een oliemolen, opgesteld.


ID: 8224 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 5 (Erpe-Mere)
Semigesloten hoeve met éénlaagse gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels gebetonneerde en nog deels gekasseide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort met links voetgangersdeurtje. Rechthoekige veldpoort en stalling, dwarsschuur met houten bebording en deels bewaard stijl- en regelwerk.


ID: 8225 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenweg 2 (Erpe-Mere)
Middelgrote semigesloten hoeve met éénlaagse gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf met tuintje. Ten zuidoosten, rechthoekige poort. Ertegenover boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw; verder nog dwarsschuur en stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 8286 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Oudenaardsesteenweg 862 (Erpe-Mere)
L-vormig hoevetje met éénlaags boerenburgerhuisje van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak uit eind 18de - begin 19de eeuw. Bij de steenweg, neogotische Sint-Antoniuskapel op rechthoekig plan met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Witgeschilderd gebouw van baksteen op arduinen plint.


ID: 8308 | Bouwkundig element

Hoeve

Paardestraat 11 (Erpe-Mere)
Ver van de straat gelegen hoeve met ten zuidoosten dwarsschuur in stijl- en regelwerk op bakstenen voeting onder zadeldak.


ID: 8311 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paardestraat 13 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseid erf met binnentuintje. Inrijpoort onder houten latei opgenomen in de stalvleugel. Ertegenover, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder pannen zadeldak met houten bebording op bakstenen voeting. Verder éénlaagse bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken.


ID: 8310 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paardestraat 3-5 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met gebouwen onder pannen zadeldaken uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een vierkante, gebetonneerde binnenkoer met vaalt. Boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën. an de straatkant, dwarsschuur met twee rechthoekige inrijpoorten. Ten noordoosten, dwarsschuur met houten bebording op bakstenen voeting.


ID: 8307 | Bouwkundig element

Hoeve

Paardestraat 7 (Erpe-Mere)
Hoevetje met boerenburgerhuis met voortuintje aan de straatkant en dienstgebouwen met onder meer ten noordoosten dwarsschuur met houten bebording op bakstenen voeling onder pannen zadeldak.


ID: 8277 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Prinsdaal (Erpe-Mere)
Gesloten hoevetje met nagenoeg vierkante gekasseide binnenkoer. Ten noordwesten, metalen inrijpoort opgenomen in recente dienstvleugel. Ten zuidwesten, boerenburgerhuis met ommuurd tuintje aan de straatkant.