Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 75486 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek Van der Pas

Vrijheid 58 (Arendonk)
Sigarenfabriek, heden café/restaurant in eclectische stijl, gekadastreerd in 1907 doch vermoedelijk ouder.


ID: 75487 | Bouwkundig element

Apotheek en woning

Vrijheid 62 (Arendonk)
Zogenaamd Govers van 1969 naar ontwerp van P. Neefs. Verbouwing van een bestaand pand waarbij alleen het zadeldak boven het voorhuis nog aan de voormalige toestand refereert. Opvallende, vrijwel vierkante voorgevel gemarkeerd door een modulaire compositie van grote beglaasde vlakken alternerend met witgeschilderde muurpartijen.


ID: 75493 | Bouwkundig element

Toremansmolen

Wampenberg 21 (Arendonk)
De Toremansmolen is een in 1809 opgerichte koren- en oliemolen van het type achtkante houten bovenkruier met een in de kelder ingerichte oliemolen van 1859. Omwille van zijn specifieke vorm wordt de molen ook "koffiepotmolen" genoemd.


ID: 75494 | Bouwkundig element

Dorpswoning met magazijn

Wampenberg 24 (Arendonk)
Vrijstaand eclectisch huis met aansluitend magazijn van bouwstoffen, samen vijf traveeën en één bouwlaag onder gemeenschappelijk zadeldak; gekadastreerd in 1907 en 1911.


ID: 75508 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek van de Gebroeders Verellen & Cie, later Karel I

Wampenberg 26 (Arendonk)
Eerstesteenlegging en oprichting in 1920 naar ontwerp van architect E. Dobbeleers, uitbreidingen circa 1956 en 1962; sedert 1975 opslagplaats.


ID: 75492 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek Dante

Wampenberg 4 (Arendonk)
Sigarenfabriek Dante van 1938-1939 naar ontwerp van G. Steenackers, opgetrokken vlakbij de Wamp; na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door de nieuwe firma Alto.


ID: 75501 | Bouwkundig element

Hoeve Zomerzorg

Watering 20 (Arendonk)
Circa 1851-1852 opgerichte modelhoeve met rondom het erf gegroepeerde, onderling door poorten verbonden vleugels, met name een boerenhuis met stallingen, een grote schuur en wagenhuis en een varkensstal.


ID: 75502 | Bouwkundig element

Sint-Niklaaskapel bij  hoeve

Watering 23 (Arendonk)
Neogotisch zaalkerkje met eenbeukig schip van twee traveeën en ingebouwd lager koor van één rechte travee, driezijdige sluiting en sacristie, alles onder doorlopend zadeldak, ingewijd op 3/5/1852.


ID: 308997 | Landschappelijk element

Steenkoolterrils van Waterschei

As, Genk (Limburg)
De steenkoolterrils van Waterschei vormen samen met de mijngebouwen een belangrijke getuige van de industriële steenkoolontginning in de provincie Limburg, in Waterschei uitgevoerd tussen 1924 en 1987. De stenen, afkomstig van de ondergrondse werken voor het delven van galerijen en steengangen, en de afvalproducten van de kolenwasserij werden op deze locatie gestort. Ook vliegasse afkomstig van de electriciteitscentrale kwam op de steenstorten terecht. Op de site bevonden zich drie steenstorten en één noodstort. De terrils vormen een beeldbepalend element in de omgeving. De Terrils zijn vanuit geologisch oogpunt belangrijk omwille van hun rijkdom aan fossielen. De variaties aan ondergrond en gradiënten zorgen voor specifieke vegetaties.


ID: 135260 | Landschappelijk geheel

Mijnsite Waterschei, Klaverberg en Heiderbos

As (As), Genk (Genk), Opglabbeek (Oudsbergen)
Tot begin 20ste eeuw was Waterschei een straatvormig gehucht ten noordoosten van Genk. In 1901 werd in het aangrenzende As de eerste steenkool van de Kempen aangeboord en in 1907 werd dan begonnen met de oprichting van de steenkolenmijn te Waterschei. Het landschap van heide, duinen en bossen op het Kempens Plateau werd er in de loop van de eeuw grondig gewijzigd. Niettemin vormt het grensgebied van beide gemeenten een aantrekkelijke omgeving met vele relicten van het industrieel-archeologisch mijnverleden en ook talrijke andere facetten van de cultuur- en natuurhistorie.