Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 86488 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Voorde

Vichteknokstraat 54 (Deerlijk)
Voormalige historische hoeve Hof te Voorde. Hoeve afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen uit 1849 met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens vonden aanpassingen plaats in 1945. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak, namelijk ten noorden 18de-eeuws boerenhuis met geïncorporeerd wagenhuis en ten oosten schuur.


ID: 86493 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vichtesteenweg 111 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht met L-vormige opstelling. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler rechts met ijzeren hek.


ID: 86491 | Bouwkundig element

Hof De Wiemelhaeghe

Vichtesteenweg 65 (Deerlijk)
Dieper in gelegen hoeve met lange erfoprit ten westen die doorloopt naar de Vichtestraat. Naam refereert naar een iets zuidelijker gelegen voormalig bosje en de nabijheid van de Wijmelbeek. Hoeve gekenmerkt door de nieuwe nutsgebouwen. Ten noorden bewaard boerenhuis.


ID: 86498 | Bouwkundig element

Hof Den Blijkeer

Vichtestraat 169B (Deerlijk)
Recente naam verwijzend naar een nabijgelegen perceel die deze naam droeg. Site vermoedelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een hoeve met woonhuis ten noorden en nutsgebouwen ten oosten en zuiden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf.


ID: 86500 | Bouwkundig element

Hoeve

Wafelstraat 63 (Deerlijk)
Klein 19de-eeuws voormalig hoevetje met aan de straat gelegen boerenhuis. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers, met vernieuwd houten hek. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel afgelijnd door geprofileerde fries.


ID: 86516 | Bouwkundig element

Hof het Vrijeigen

Waregemstraat 393 (Deerlijk)
Dieper in gelegen hoevetje met lange zuidelijke erfoprit. Site reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) maar met andere opstelling van de volumes. Ten noorden van het erf, aangepast boerenhuis vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, met opvallend geprofileerd rondboogportaal tussen twee vlakke pilasters van zwarte baksteen met eenvoudig kapiteel verbonden door geprofileerd lijstje.


ID: 135187 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Sint-Martens-Leerne (Deinze), Deurle (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen tussen Deinze en Deurle omvatten het kasteeldomein van Ooidonk. De aanleg van het kasteeldomein is vervlochten met het Leielandschap. De kleinschalige dorpskern van Bachte-Maria-Leerne is via de Ooidonkdreef verbonden met het kasteeldomein. De door graslanden gedomineerde meersen bevatten enkele afgesneden Leiemeanders. In het oosten ligt het Kasteeltje Ter Laecke aan een Leiemeander. In het zuiden ligt de site van de sluis en balansbrug van Astene-Sas.


ID: 135188 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Zeverenbeek

Deinze, Grammene, Vinkt, Zeveren (Deinze)
De vallei van de Zeverenbeek behoort tot het stroomgebied van de Leie. De broeken bestaan uit natte broekbossen, wei- en hooilanden op een venige bodem. Een fossiele meander in het oosten maakt deel uit van het Leieriviersysteem. Aan de rand van de vallei bevinden zich hoeves. De kleinschalige kern van Zeveren sluit aan bij de vallei.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.