Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 208781 | Bouwkundig element

Modernistisch bushok

Arthur Dezangrélaan (Kraainem)
Modernistisch wachthuisje voor buspassagiers uit de jaren 1950, gelegen op de hoek van de Arthur Dezangrélaan en de Vinkenlaan.


ID: 134121 | Landschappelijk element

Park Jourdain

Kasteelweg 4-6 (Kraainem)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw, vanaf 1883 verbouwd tot eclectisch kasteel, omgeven door landschappelijk park – nu gemeentelijk park – aangelegd rond 1900, aanvankelijk 8,5 hectare, later uitgebreid met twee vijvers tot circa 12,5 hectare.


ID: 307524 | Landschappelijk element

Historische dijken van de polder Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Kruibeke (Oost-Vlaanderen)
In de polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde zijn de meeste dijken van middeleeuwse oorsprong. Ze hangen samen met de 12de-13de-eeuwse inpoldering van dit gebied op de linkeroever van de Schelde. De historische dijkstructuur bestaat uit de Scheldedijk, de dijken langs de Barbierbeek, de Fasseitdijk en de Verkortingsdijk.


ID: 131601 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel van Wissekerke

Bazel (Kruibeke)
De circa 600 meter lange kasteeldreef bij het Kasteel van Wissekerke te Bazel is een noord-zuid georiënteerde dreef die hoofdzakelijk uit lindes bestaat en de Lange Gaanweg verbindt met de Kemphoekstraat.


ID: 135201 | Landschappelijk geheel

Polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde

Bazel, Kruibeke, Rupelmonde (Kruibeke)
De polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ligt langs de linkeroever van de Schelde. De polder werd zeker in de 13de eeuw of vroeger bedijkt. Temidden het langgerekte gebied loopt de Barbierbeek dwars door de polder. Tot aan de herinrichting als gecontroleerd overstromingsgebied was de historische percelering goed zichtbaar. Welen en kreken langs de dijken laten zien dat er in het verleden meermaals dijkdoorbraken zijn geweest.


ID: 17540 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Doorn 13-15 (Kruibeke)
Gekoppelde woningen uit de 18de tot de 19de eeuw op het einde van een dreefje in baksteenbouw onder doorlopend zadeldak (deels, kunstleien, deels golfplaten, deels riet). Gewitte voor- en achtergevels.


ID: 200875 | Bouwkundig element

Stoompompstation Bazelbroek en Rupelmondebroek

Kallebeek (Kruibeke)
Het voormalige stoompompstation van het Basel- en Rupelmondebroek werd in 1889 gebouwd. De hele constructie werd gemaakt naar ontwerpen van ingenieur Korevaar uit Delft.


ID: 17629 | Bouwkundig element

Woning van het Geelhof en motte

Kerkstraat 220 (Kruibeke)
Gelegen aan het einde van een vrij lange dreef of dam. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op een zolderbalk 1641 gedateerd. Baksteenbouw op een gecementeerde plint.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


ID: 17648 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhof

Kraakstraat 47 (Kruibeke)
Open hoeve met woonhuis en stallen aan het einde van een aarden dreef. Gerestaureerd woonhuis van vijf traveeën (voorgevel naar het zuiden gericht) onder geknikt zadeldak (mechanische pannen).