Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 205720 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijsbergestraat 1 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras gegroeid en deels bekiezeld erf met restant van boomgaard. Boerenwoning met nieuw gevelparement, volgens het kadaster gebouwd in 1885.


ID: 206010 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Ruddervoordestraat (Wingene)
Pijlerkapel in groenperkje met kastanjeboom. Bakstenen volume met zadeldakje, ijzeren kruis en betraliede rondboognis met Mariabeeld.


ID: 205725 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenwoning van 1868

Ruiseledesteenweg 47 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf op een omhaagd perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gedateerd 1868 met schuur en voormalig wagenhuis.


ID: 206037 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sprietstraat (Wingene)
Toegankelijke kapel gebouwd in 1862. Bepleisterd bakstenen volume onder zadeldak met kruis op nok. Deels betraliede paneeldeur naar interieur met altaar met beeld en twee kandelaars.


ID: 205755 | Bouwkundig element

Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere

Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange beukendreef. Boerenwoning waarvan een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene 1756. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en vrijstaande schuur-stal met twee verschillende schuurpoorten.


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.


ID: 306626 | Landschappelijk element

Opgaande kastanje als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Wommelgem)
Op het plein aan de Kerkplaats in Wommelgem, staat een opgaande kastanje. Deze boom werd geplant tijdens een viering ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk België in 1930.


ID: 300892 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen bij hoevetje

Anzegemseweg, Groenstraat (Wortegem-Petegem)
De goed onderhouden, oude afsluitingshagen bij het hoevetje bestaan uit vijf te onderscheiden onderdelen. Naast scheerhagen van haagbeuk, beuk, hulst en haagliguster is er ook een op stam gezette hulst. Tegen de noorwestzijde van het erf bevindt zich een scheerhaag van ruwe iep wat eerder uitzonderlijk is.


ID: 300894 | Landschappelijk element

Notenboom en afsluitingshaag bij gewezen moestuin

Anzegemseweg, Vrouweneikstraat (Wortegem-Petegem)
Een afsluitingshaag van haagliguster bij een moestuin en een opgaande notenboom als relicten van een erfbeplanting. De moestuin en de haag zijn sinds een paar jaar niet meer onderhouden. In de ligusterhaag en dan vooral in het kopse deel van de afsluiting zijn nog sporen van een oudere haag en/of van natuurlijke uitzaaiing aanwezig: vlier, haagbeuk, es, gladde iep, hulst, beuk en hazelaar.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.