2944 resultaten
ID: 205563 | Bouwkundig element
Hekkestraat 23 (Wingene)
Voormalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen toegankelijk via een smeedijzeren hek. De eerste bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, volgens het kadaster gebouwd in 1873. Huidig woonhuis, dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Een nutsgebouw onder een pannen zadeldak met beluikte dakkapel.
ID: 90517 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 1 (Wingene)
Kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, opgericht in 1944 als gevolg van de hier geleverde gevechten tijdens de Bevrijding tussen Duitse en Poolse troepen. De kapel vormt een geheel met de erfafsluiting van de hoeve "Verkinderen".
ID: 90518 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een deels met grint bedekt, deel begraasd erf. Zogenaamd "Lampaerts hof", volgens kadaster opgetrokken circa 1861 door Ferdinand De Muynck-Lampaert, volgens de literatuur door de kinderen De Muynck in 1868. De bijhorende kapel wordt circa 1883 opgericht door de kinderen De Muynck.
ID: 205606 | Bouwkundig element
Keukelstraat (Wingene)
Begraafplaats sinds 1921 met toegang ten noorden van de kerk. De rechthoekige begraafplaats is volledig omzoomd door een haagbeukhaag met centrale dreef van knotbeuken, niet georiënteerde graven, columbaria en grafsteen van de kloosterzusters, recente graven en bronzen bas-reliëfs uit het interbellum.
ID: 205933 | Bouwkundig element
Kleistraat 3 (Wingene)
Hoeve uit de 19de eeuw bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf met centrale treurwilg. Toegankelijk via hek tussen erfpijlers. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. Dubbele dwarsschuur met verluchtingsspleten onder zadeldak.
ID: 90470 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 12-14 (Wingene)
Monumentale burgerwoning met garage en voortuin, gebouwd in opdracht van Jerome Van Severen, gemeenteontvanger van Ruiselede vanaf 1903. Ontworpen door architect Henri Vanden Broucke (Tielt). Het huis vervangt, na de rooilijnwijziging van 1905, circa 1906 twee oudere panden. De woning wordt, waarschijnlijk tijdens het interbellum, opgesplitst en ingericht met twee wooneenheden. In het linkerdeel is tijdelijk een winkel ondergebracht. Heden weer in gebruik als eengezinswoning met kinesistenpraktijk.
ID: 90494 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 158 (Wingene)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.
ID: 205939 | Bouwkundig element
Koolskampstraat (Wingene)
Parkmuur en toegangshek tot kasteelpark, Kasteelstraat. Rode baksteenmuur verticaal geleed door middel van spaarvelden en onderbroken door het smeedijzeren toegangshek tussen vierkante oranje-rode bakstenen pijlers met zandstenen topbekroning.
ID: 90544 | Bouwkundig element
Kortekeer 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Toegankelijk via een oprit in grint en ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Boerenhuis met aangebouwde stalling ten noorden van het erf gelegen, opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 90545 | Bouwkundig element
Kortekeer 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1906 een volledige herbouw van de woning. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint, rechts met opkamertravee.