2943 resultaten
ID: 84889 | Bouwkundig element
Cooppallaan 156 (Wetteren)
De eclectische villa werd opgericht in 1887 door Jean-Baptiste Van de Velde, als bediende-werknemer van de nabijgelegen toenmalige Koninklijke buskruitfabriek Cooppal van Wetteren, naar ontwerp van Joseph De Bosscher. Het interieur bewaart een decoratief uitgewerkt salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar verluidt uitgevoerd door de Wetterse kunstenaar Séraphin De Maertelaere. De omringende tuin is deels omsloten door een bakstenen tuinmuur geleed door lisenen. Tegen de tuinmuur leunen twee kleine bijgebouwen aan, namelijk een vermoedelijk eind-19de-eeuws koetshuis en een serre.
ID: 84884 | Bouwkundig element
Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.
ID: 85179 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 60 (Wetteren)
Vrijstaande achterin gelegen pastorie uit 1862 met voortuin afgesloten door een bakstenen muur en fraai dubbel ijzeren hek aan vierkante pijlers en beboomde en deels ommuurde achtertuin. Pastorie met rechthoekig grondplan van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën.
ID: 85086 | Bouwkundig element
Ten Ede Dorp (Wetteren)
Voormalige gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Ten Ede, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. Het ontwerp voor de omheiningsmuur, ijzeren hek en lijkenhuisje werd goedgekeurd in 1903. Lijkenhuisje in de zuidwestelijke hoek. De hoofdas geeft uit op een open kruiskapel, aangebouwd tegen de overgebleven muren van een kapelruïne.
ID: 85079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ten Ede Dorp 1 (Wetteren)
In 1893 werd besloten een nieuwe pastorie te bouwen volgens het ontwerp van architect Joseph De Bosscher. Pastorie met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak in beboomde en beplante tuin en afgesloten door laag muurtje links overgaand in de oudere hogere tuinmuur.
ID: 85160 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 12 (Wetteren)
Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1879. Ommuurde voortuin met in de as van de voordeur een dubbel ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers.
ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.
ID: 85117 | Bouwkundig element
Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Neoclassicistische herenhuisg, in 1833 gebouwd, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Johan Beeckman uit Dendermonde. Woning met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, op een kelderverdieping en onder een schilddak met kunstleien. Grote ommuurde tuin waarin enkele dendrologisch waardevolle oude geënte rode beuken, mogelijk daterend uit de bouwperiode van het huis.
ID: 85171 | Bouwkundig element
Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.
ID: 71625 | Bouwkundig element
Bankstraat 13 (Wevelgem)
Eclectische villa aanleunend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl volgens bouwplan van 1936. Breedhuis gelegen te midden van beboomde tuin en aan de straat afgezet door muur en smeedijzeren toegangspoort.