Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 23334 | Bouwkundig element

Hoeve

Moorseelsesteenweg 207 (Roeselare)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf. Losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen L-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met verdiepte vaalt, notelaar en moestuin; ten westen toegangshek. Ten zuiden mogelijk resten van drenkplaats. Boerenhuis van zeven traveeën met links toegang tot aardappelkelder. Dubbele dwarsschuur. Deels ontmantelde ast.


ID: 23492 | Bouwkundig element

Eclectische directeurswoning

Noordstraat 212 (Roeselare)
Voormalig woonhuis van V. Hostens, eigenaar van de vroegere maalderij aan de overkant van de straat en gebouwd in 1909, vermoedelijk naar ontwerp van architect Poireaux. Eclectische lijstgevel van witte sierbaksteen met decoratief gebruik van grijze steen. Neoclassicistische opstand met alternerende vensterrisalieten. Tot de vermengde neorenaissance-ornamenten horen voornamelijk de verdiepte rondboogdeuromlijsting op Korinthische colonnetten, de boogvelden met putti en de hoge bekronende boogfries; gesculpteerde sluitstenen.


ID: 23374 | Bouwkundig element

Neogotische pastorie

Oekensestraat 175 (Roeselare)
Neogotische pastorie van 1901 (zie gevelankers). Vrijstaand dubbelhuis in ommuurde tuin met ijzeren toegangshek tussen arduinen postamenten met driepasmotief; aanleunend volume rechts onder lessenaarsdak.


ID: 23620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Rodenbach-Mergaert met tuin

Spanjestraat 112 (Roeselare)
Kasteel Rodenbach Mergaert is een eclectische villa met neoclassicistische inslag die typerend is als woning voor een welvarende industrieel uit het einde van de 19de eeuw; door haar kasteelachtige allures is zij vrij uniek als brouwerswoning. Een deels ommuurde siertuin met bronvijver omgeeft de villa.


ID: 23647 | Bouwkundig element

Directeurswoning ontworpen door Alfons Van Coillie

Stationsdreef 182 (Roeselare)
Vrijstaand dubbelhuis met late neoclassicistische inslag naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1932 in opdracht van A. Jacob, eigenaar van de handschoenenfabriek Jacob-Degrève die zich naast zijn woning bevond; heden kledingszaak. Aan de straatzijde decoratief uitgewerkt ijzeren hek.


ID: 23669 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Modernistisch burgerhuis met tuin

Veldstraat 146 (Roeselare)
Markante halfvrijstaande woning, opgevat als een kubistisch, functioneel complex, naar ontwerp van Joseph De Bruycker in 1932 in samenwerking met ingenieur Maselis, in opdracht van de heer De Buscher-Declercq. Interieurontwerp van architect Joseph De Bruycker en Victor Servranckx. Omgevende tuin aangelegd door André Rousseau, grosso modo als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 28487 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Bierinkstraat 6 (Ronse)
Monumentaal landhuis in Normandisch getinte cottagestijl gelegen in zeer ruime geaccidenteerde tuin met vijver, betonnen bruggetje en rotspartij, afgesloten door hoog ijzeren hek.


ID: 104902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen en een monumentale bruine beuk. Huidige muziekkiosk gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt. Verschillende monumenten sieren het park, namelijk een oorlogsmonument en het standbeeld Glorieux.