2944 resultaten
ID: 90547 | Bouwkundig element
Kraaienbroekdreef 1 (Wingene)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.
ID: 90562 | Bouwkundig element
Kruiskerkestraat (Wingene)
Ingewijd in 1951. Ommuurde, rechthoekige begraafplaats, centrale ingang toegankelijk via smeedijzeren hekken, versierd met kruisen en gevat in bakstenen pijlers.
ID: 90570 | Bouwkundig element
Kruiswegestraat 45 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels begraasd, deels geasfalteerd erf. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778).
ID: 90572 | Bouwkundig element
Kruiswegestraat 53 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven met huis, boomgaard en gebouw. Huis en landgebouw worden circa 1836 afgebroken en op een andere plaats heropgebouwd.
ID: 205982 | Bouwkundig element
Meiboomstraat 59 (Wingene)
Hoevesite met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig gebouwenbestand uit de 18de en 19de eeuw, in zijgevel gedateerd 1769. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak en lager volume rechts van twee traveeën onder zadeldak. Voorgevel met cimorné. Stal, schuur van 1949 met recente loods en nutsgebouwen.
ID: 90583 | Bouwkundig element
Mortelwalstraat 4 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels met grint bedekt, deels begraasd erf. Ligt halverwege de Mortelwalstraat en de Grensstraat en is vanaf beide straten toegankelijk via een onverharde oprit afgesloten met ijzeren hekken, gevat in betonpijlers.
ID: 205642 | Bouwkundig element
Noordakkerstraat 13 (Wingene)
Een eerste vermelding hoeve in 1577, op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve, bestaande uit een woning, grote schuur en twee kleinere landgebouwen binnen een boomgaard weergeven. In 1852 worden de huidige boerenwoning en schuur gebouwd. Hoeve bestaande uit woning en schuur rond een met gras begroeid erf met rondgaande verharde oprit. Aan straatzijde hekken. Deels bewaarde meidoornhaag. Boerenwoning: dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een gemansardeerd zadeldak. Wit geschilderde baksteenbouw voorzien van cementering met imitatievoegen en een blauwe hardstenen plint. Drie dakkapellen met behouden neoclassicistisch geïnspireerde houten omlijsting. Ten noorden van het erf, dwarsschuur. Verankerde rode baksteenbouw van tien traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen).
ID: 205669 | Bouwkundig element
Pastoor Termotestraat 8 (Wingene)
Vrijstaand eclectisch herenhuis met bijhorende tuin met afsluiting en hekwerk. Gebouwd in 1867, gevel van 1925. Het huidig hoofdvolume is een breedhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Oranjerode baksteenbouw met gebruik van arduin. Combinatie van lijstgevel en geveltoppen geïnspireerd op klok- en trapgevel.. Loodrecht op het hoofdvolume, bakstenen constructie van twee bouwlagen hoog onder een gemansardeerd zadeldak. Eclectisch interieur.
ID: 90631 | Bouwkundig element
Poekestraat 18 (Wingene)
Halfvrijstaande, lage woning met voortuintje. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is al bebouwing weergegeven. Volgens kadastergegevens circa 1931 met het naastgelegen huis samengevoegd. Vermoedelijk dateert de gevel van rond deze periode. Circa 1952 wordt het huis weer opgesplitst in twee woningen.
ID: 90642 | Bouwkundig element
Poekestraat 85 (Wingene)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde oprit en smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. De site staat aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1842). Naar verluidt is het boerenhuis her- of verbouwd circa 1934. De zuidelijk gelegen schuur met geïncorporeerde stallen dateert volgens jaarsteen in de oostelijke eindgevel van "1881".