Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 50670 | Bouwkundig element

Landhuis 't Kasteeltje

Noordstraat 15 (Maldegem)
Eclectisch kasteeltje met oude kern met torentje vermoedelijk opklimmend tot begin 16de eeuw, mogelijk van circa 1525. Het kasteeltje op L-vormige plattegrond is vrij diep ingeplant met een voortuin en imposante Ginkgo biloba of Japanse notelaar, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen.


ID: 50615 | Bouwkundig element

Burgerhuis met oude kern

Noordstraat 3 (Maldegem)
Woning op L-vormige plattegrond, op een verspringende rooilijn, met zeer oude kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, onder meer zichtbaar in de achterpuntgevel. In de tuin, oud boerenhuisje met aangebouwde bakoven.


ID: 50628 | Bouwkundig element

Leerlooierij Reychler

Noordstraat 62 (Maldegem)
Leerlooierij Reychler, volgens literatuur daterend van 1773. Oorspronkelijk dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, boven de middentravee voorzien van een pseudodriehoekig fronton.


ID: 49041 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Staatsbaan 50 (Maldegem)
Alleenstaand huis, volgens kadastergegevens gebouwd in 1927 voor hoenderkweker Leopold Stockman met bijgebouwen voor kippenkwekerij en vlaszwingelarij. Onbeschilderde baksteenbouw met invloeden van de cottagestijl, onder andere in het pseudovakwerk.


ID: 50737 | Bouwkundig element

Duimpjesvilla

Stationsplein 3 (Maldegem)
Eclectische bakstenen villa met omhaagde voortuin, met twee bouwlagen onder verspringende speelse daken, gebouwd in 1903 door schrijver-uitgever Victor De Lille als woning en drukkerij voor zijn krant 't Getrouwe en het Duimpjesblad.


ID: 50739 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Stationsplein 7 (Maldegem)
Tegenover het stationsgebouw, in 1950 herbouwd werkhuis met elektrische motor door A.M.J. De Lille-Froedure. Langwerpig, symmetrisch opgevat gebouw van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 50736 | Bouwkundig element

Romp van de Rotsaertmolen

Stationsstraat 45 (Maldegem)
Achtkantige bakstenen molenromp, wellicht opgetrokken tussen 1780 en 1816, waarop een houten achtkantige bovenkruier met houten stelling en Hollandse kap geplaatst was. Eind 19de eeuw werd een stoommachine geplaatst, waardoor de molen dan als korenstoom- en windmolen wordt omschreven.


ID: 51882 | Bouwkundig element

Art-decowoning en paardenworstenfabriek

Vakekerkweg 59 (Maldegem)
Art-decowoning en vleeswarenbedrijf Goethals, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1935-36. Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, opgetrokken uit gele baksteen op een gecementeerde witgeschilderde pui en met verwerking van bruine baksteen en bruine faiencetegels op de bovenverdieping.


ID: 50755 | Bouwkundig element

Molenaarshuis van de Pantesmolen

Westeindestraat 96 (Maldegem)
Voormalig molenaarshuis en maalderij op de site van de vroegere zogenaamde "Pantesmolen", een stenen windmolen opgericht door Pieter Pante, eind 18de eeuw, in 1886 omgevormd tot oliestoomwindmolen, in de jaren 1920 vervallen en volgens het kadasterarchief gesloopt in 1927.


ID: 217038 | Bouwkundig element

Stelplaats buurtspoorwegen

Antwerpsesteenweg 342 (Malle)
De stelplaats voor trams in Westmalle werd in 1888 gebouwd voor de Antwerpsche Maatschappij voor den dienst van Buurtspoorwegen.