Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 71691 | Bouwkundig element

Herberg De Molenwal

Europalaan 93 (Wevelgem)
Reeds vermeld in het renteboek van 't Goet te Wickele (1759) als "herberghe genaempt den Meulenwal". Dubbelhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met witgekalkt parement op gecementeerde en geschilderde plint.


ID: 71421 | Bouwkundig element

Kezelberg Military Cemetery

Korteweg (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels ommuurd, deels omhaagd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', typische Britse 'headstones' en Duitse graven.


ID: 71101 | Bouwkundig element

Tapijtweverij New franco Belge

Leiestraat 30, 40 (Wevelgem)
Tapijtweverij New Franco Belge vestigde zich in 1923 in Wevelgem en breidde in 1953 uit met een kaardwolspinnerij. Van de grootschalige site bleven de volgende onderdelen bewaard: de gevels en structuur van het spinnerijgebouw met werkplaatsen van 1953, bestaande uit een opeenvolging van parallelle beuken onder sheddaken en met in de straatgevel een muurkapel in een omlijsting van zwarte baksteen, fragmenten van straatgevels en omheiningsmuren langs de noord- en oostzijde van de site, en een fabrieksschoorsteen.


ID: 71116 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.


ID: 71478 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Kasteeltje

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 40853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Passionistenklooster met kloostertuin en kerk

Mechelsesteenweg 82, Vosberg 40 (Wezembeek-Oppem)
Fasegewijs tot stand gekomen Passionistenklooster teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw, op de top van de Vosberg (± 82 meter) het omringende landschap beheersend. Opgebouwd uit twee delen: ten zuidwesten het vroeg 20ste-eeuwse U-vormig complex met de open zijde naar de Mechelsesteenweg en met de kloosterkerk (nu parochiekerk) als zuidelijke dwarsvleugel (in het verlengde van de kerk een losstaande dienstvleugel), aansluitend ten noordoosten een na de Tweede Wereldoorlog fasegewijs opgebouwd vierkant gesloten geheel rond een open binnenplein. Volledig ommuurde kloostertuin, oorspronkelijk 1,5 hectare; met een begraafplaats, een bosgedeelte, een fruitweide en een moestuin met een padenkruis en een uniek beukenprieel.


ID: 134146 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.


ID: 40854 | Bouwkundig element

Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 4 (Wezembeek-Oppem)
In groot omringend park gelegen kasteel met 19de-eeuws uitzicht, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.


ID: 76547 | Bouwkundig element

Hoeve

Boeygem 2 (Wichelen)
Hoeve, in aanleg teruggaand op een hoeve die minstens opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met pannen zadeldaken en gewitte gecementeerde gevels op gepikte plint en deels door muren omsloten voorerf met nieuwe poort op straathoek.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.