3539 resultaten
ID: 301288 | Bouwkundig element
Bruul, De Biesestraat, Priestersstraat, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)
De omgeving van het oude stadscentrum van Ronse, een site die minstens teruggaat tot de middeleeuwen, wordt afgebakend door de Sint-Pietersnieuwstraat, Bruul, De Biesestraat, Hospitaalstraat en Priestersstraat.
ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.
ID: 28543 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.
ID: 28551 | Bouwkundig element
Eisdale 1 (Ronse)
Voormalig sanatorium opgericht door de provincie Oost-Vlaanderen, nu zogenaamd "Provinciaal Instituut Heynsdaele", opvangtehuis en school voor jongens met gedrags- en aanpassingsmoeilijkheden. Volgens de bewaarde bouwplannen van 1922 opgericht naar ontwerp van architect M. Aubert (Gent). Ingehuldigd op 18 oktober 1924.
ID: 28642 | Bouwkundig element
Grote Markt 28-29 (Ronse)
Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, in kern twee, vermoedelijk begin-19de-eeuwse woningen met aanbouwsels, in 1867 verbouwd tot de huidige woning door Eduard Joly, kunstverzamelaar, archeoloog en advocaat.
ID: 28711 | Bouwkundig element
Jean-Baptiste Guissetplein 8 (Ronse)
De luxueuze stadswoning, gebouwd in 1900 in opdracht van de familie Rosier, werd uitgevoerd door steenkapper Emile Cuvelier in neoclassicistische stijl. Bij de woning hoort een grote stadstuin in landschapsstijl met vijver, waterput, serre, Mariagrotje en volière.
ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.
ID: 28762 | Bouwkundig element
Kruisstraat (Ronse)
Gelegen boven op de Kruisberg met panoramisch zicht op de stad. In 1951 aangelegd als wandelpark door tuinarchitect R. Pechère.
ID: 28775 | Bouwkundig element
Kruisstraat 368 (Ronse)
Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.
ID: 28831 | Bouwkundig element
Maquisstraat 87 (Ronse)
Modernistische villa ontworpen door R. Delgutte in 1935 voor L. Denauw, met inbegrip van tuinaanleg.