Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4550 resultaten


ID: 300401 | Bouwkundig element

Omgeving van de Sint-Annakapel

Landuitstraat (Nazareth)
De Sint-Annakapel of kapel van Sint-Anna Landuit werd in 1746 gebouwd en fungeerde als halte voor de bedevaarders die zich van Deinze en Oudenaarde naar het heiligdom van Sint-Anna te Bottelare begaven.


ID: 132042 | Landschappelijk element

Vier opgaande eiken bij wegkruis

Leegzakstraat (Nazareth)
Vier opgaande eiken omringen het wegkruis. Het kruis is opgericht op de plaats waar, na een kerkdiefstal, de gestolen monstrans werd terug gevonden. Een inscriptie op de sokkel van het kruis vermeldt daarom: “Tot uitboeting Der Godslastering en Herstelling van de oneer Het Heilig sacrament aangedaan”.


ID: 132593 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Kasteel Nazareth

Lindendreef (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.


ID: 303946 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Bij het kruispunt van de Noël Schoorensstraat met de Steenweg werd na de Onafhankelijkheid van België in 1830 een vrijheidsboom geplant. Het betreft een beeldbepalende zomerlinde die op traditionele wijze werd gekandelaard. Op foto’s die de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog vaststellen is de toen ongeveer negentig jarige boom te zien, hij was blijkbaar ongeschonden en werd gefotografeerd na een snoeibeurt.


ID: 304013 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bruine beuken bij landhuis

Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Een dreef van opgaande bruine beuken verbindt het landhuis met de Noël Schoorensstraat en de Steenweg. In het dorpsbeeld is deze dreef beeldbepalend.


ID: 38604 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel met linden

Oudenaardseheerweg (Nazareth)
Neogotische, tussen twee linden ingeplante kapel van 1903, zie inscriptie op gevelsteentje in geveltop.


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 131612 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande platanen

Ridder Berthoutlaan (Niel)
De Ridder Berthoutlaan is een oost-west georiënteerde, brede dreef met opgaande platanen (Platanus hispanica (x)) die van de kerk naar het Kasteel van Niel aan het westelijk uitende van de dreef leidt.


ID: 131611 | Landschappelijk element

Opgaande bomen op het Sint-Hubertusplein

St. Hubertusplein (Niel)
Het driehoekig, met opgaande lindes (Tilia) beplante Sint-Hubertusplein vormt het centrum van Niel. De oorspronkelijke dries bestaat uit twee driehoekige pleinen ten noorden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 135348 | Landschappelijk geheel

Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld,  Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.