2944 resultaten
ID: 90650 | Bouwkundig element
Poekevoetweg (Wingene)
Gemeentelijke begraafplaats in gebruik genomen vanaf 1908. De verordening van 1784, uitgevaardigd door keizer Jozef II, verbood het begraven rond de kerk met de bedoeling de graven buiten de woonkernen te bannen. Een nieuwe verordening van 1804, nu van de Franse overheid, spoort ook de bevolking van Ruiselede aan een locatie te zoeken voor een nieuwe begraafplaats.
ID: 90652 | Bouwkundig element
Poekevoetweg 24 (Wingene)
Omhaagde voormalige hoevesite Ravennest, oorspronkelijk bij de gelijknamige molen die in 1912 werd afgebroken. Aan de oostkant oude toegang met smeedijzeren hekken gevat in met klimop overwoekerde pijlers, met in de linkerpijler een spitsboognis met beeld van Maria. Van de vroegere gebouwen is enkel de stal ten zuiden bewaard.
ID: 90657 | Bouwkundig element
Pontstraat 6 (Wingene)
Hoeve " 't Vliegend paard" naar een hier voorkomend toponiem, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Vervult heden ook de functie van educatieve hoeve. Staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774, als hoeve waar de ziekte eerst vastgesteld wordt, en op de Ferrariskaart (1770-1778).
ID: 205707 | Bouwkundig element
Ratelingestraat 11 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met hekken en omhaagd perceel. De site staat weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche 1639. Nu een dubbelhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak met wagenkot, schuur met 18de-eeuwse kern en stal.
ID: 205710 | Bouwkundig element
Ratelingestraat 15 (Wingene)
De enige getuige van het historische hof Ketelaerswal is het houten naambord aan de erftoegang. Behouden erfpijlers met smeedijzeren hekwerk.
ID: 205711 | Bouwkundig element
Ratelingestraat 16 (Wingene)
Gebouwen ingeplant op een site afgebeeld in het landboek van 1756. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Vermoedelijk met oude 18de-eeuwse kern. Geïntegreerde stal rechts vormt samen met annex onder lessenaarsdak een latere uitbreiding. Een tweeledig opgebouwd bakhuis en aan straat gelegen stal.
ID: 205586 | Bouwkundig element
Roggestraat 57 (Wingene)
Historische site, op verschillende oude kaarten weergegeven. De oudste weergave van de site op kaart van 1639 in het tiendenboek van het Sint-Amandsche Wingene. In 1865-1866 wordt het bestaande woonhuis, ten oosten van het erf gelegen, verbouwd tot stallingen. Het huidige woonhuis wordt gebouwd ten noorden van het erf. Ten oosten van het erf wordt een stal opgetrokken. De schuur, ten zuiden van het erf wordt herbouwd. Het landgebouwtje in de tuin blijft behouden. In 1874 wordt een nutsgebouw tussen het woonhuis en de schuur gebouwd. Nu hoeve met losse bestanddelen, siertuin met sequoia. Woonhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met centraal een dakruiter met klokje. Twee bakstenen stallen en een schuur onder pannen zadeldak.
ID: 90709 | Bouwkundig element
Ruiseledesteenweg 130 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen". Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.
ID: 205731 | Bouwkundig element
Scheidingsstraat 3 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Al weergegeven in de Atlas der Buurtwegen circa 1843. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag, geïntegreerde stal van twee traveeën en schuur-stal met centrale doorrit.
ID: 205750 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint Pietersveldstraat (Wingene)
Oorspronkelijke parkbosstructuur omstreeks begin 20ste eeuw ten noorden uitgebreid met fragmentair bewaard parkvijvertje, brugconstructie met leuning in cementrustieke boomstamimitatie afgesloten door dito poortje met spijlenhekwerk, toegangshek met bakstenen pijlers en half ondergronds ingewerkte bewaarkelder.